Groen: ‘Licht uit door stroompannes’? Sabotagepolitiek van Electrabel’

© Belga

Groen noemt de bewering dat er in 2014 stroompannes zouden voorkomen door onvoldoende energiecapaciteit, ‘sabotagepolitiek’ van Electrabel.

Misschien al volgend jaar, maar zeker in 2014 zullen in België elektrische stroompannes voorkomen, omdat de huidige energiecapaciteit onvoldoende is. Dat blijkt uit een nieuw rapport waarover De Morgen en De Tijd berichten. Het rapport zet de deur op een kier om niet alle oude kernreactoren te sluiten. Het gaat om een rapport van het directoraat Energie, waarover ook Le Soir en L’Echo schrijven.

De black-outs kunnen zich voordoen bij een piek van energieconsumptie. Dat is vooral het geval in de wintermaanden. De black-outs zullen zich vooral over twee jaar voordoen, omdat in 2014 drie thermische centrales dicht moeten die fossiele brandstoffen verbranden. Een jaar later moeten volgens de afgesproken kernuitstap drie nucleaire reactoren sluiten.

Het rapport zet de deur op een kier voor het langer open houden van ofwel de twee kleinere Vlaamse centrales in Doel ofwel de grote Waalse centrale in Tihange.

Protest van Groen: ‘Rapport is abotage van Electrabel’
Groen-Kamerlid Kristof Calvo wil echter niet dat dit nieuwe energierapport de aanleiding wordt om de kernuitstap uit te stellen. De partij bekijkt het rapport als “sabotage van Electrabel”. “Als deze sabotagepolitiek ophoudt, kunnen we ook in België de kerncentrales sluiten”, aldus Calvo. “Het blijft een kwestie van willen. Dat tonen landen als Duitsland en Japan.” De oudste reactoren nog eens tien jaar verlengen zou volgens Calvo “een historische vergissing” zijn.

Om toch bevoorradingszekerheid te garanderen op piekmomenten, wil Groen dat oude thermische centrales op steenkool en gas pas mogen sluiten na groen licht van energiewaakhond CREG. “Anders hanteert Electrabel een schaarstestrategie: steenkool- en gascentrales sluiten om de nucleaire winsten te kunnen bestendigen”, argumenteert Calvo.

SP.A wil ‘niet zwichten voor chantage Elctrabel’

Meerderheidspartij SP.A blijft vasthouden aan de kernuitstap vanaf 2015. Dat zegt Kamerfractieleidster Karin Temmerman, in een eerste reactie op de waarschuwing voor mogelijke problemen met de energiebevoorrading vanaf 2014. De socialisten houden vast aan het regeerakkoord en zijn in elk geval niet van plan “te zwichten voor de chantage van Electrabel”.

Die ‘chantage’ bestaat erin dat de energieproducent besliste een aantal centrales op fossiele brandstoffen te sluiten, aldus Temmerman, wat de kernuitstap dreigt te doorkruisen.

“Als men voldoende zoekt, dan zijn we overtuigd dat er geen tekorten moeten zijn”, stelt de socialiste op basis van de voorlopige info in de media. Zo vermoedt ze dat andere centrales langer open kunnen blijven, wijst ze op de nieuwe gascentrales die in de steigers staan en wil ze desnoods met Nederland kijken welke importmogelijkheden er zijn.

Voka: ‘Te weinig investeringen in conventionele productie’
Het probleem is niet zozeer de sluiting van de kerncentrales, maar wel dat er in ons land te weinig geïnvesteerd wordt in conventionele productie. Dat zegt ondernemersorganisatie Voka. Volgens Voka liggen rechtsonzekerheid en het vergunningenbeleid aan de basis van het gebrek aan investeringen.

Voka vindt dat de Belgische en Vlaamse overheden een investeringsvriendelijk, transparant en meer voorspelbaar beleid moeten uitstippelen zodat energieproducenten minder terughoudend zouden zijn om nog te investeren in bijvoorbeeld een steenkool- of gascentrale. Zulke investeringen zijn volgens Voka nodig om te vermijden dat we in de toekomst met stroomtekorten zullen kampen.

‘Klimaat ontstaan waarin energieproducenten enkel slecht lijken te doen’

Er is volgens de organisatie ook een klimaat ontstaan in ons land “waarin energieproducenten worden afgeschilderd als bedrijven die enkel slechte dingen doen”. “Denk maar aan de heisa rond de energieprijs, waarbij enkel gewezen wordt naar de energieproducenten en nauwelijks wordt stilgestaan bij het grote aandeel van de vele heffingen, toeslagen en belastingen die de overheid oplegt”, klinkt het.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zou de komende weken aan oplossingen werken. Uiterlijk 21 juli moet de regering de knoop doorhakken. (Belga/SD/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content