Groen laat taxshift letterlijk voelen

09/05/15 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:32

De partij Groen voert dit weekend op een dertigtal plaatsen in Vlaanderen en Brussel actie rond haar voorstel om een 'groene en sociale taxshift' door te voeren.

Groen laat taxshift letterlijk voelen

Meyrem Almaci (Groen) © BELGA

Volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci kan een belastingverschuiving weg van arbeid en naar vervuilers en grote vermogens een gemiddeld gezin al 2.700 euro per jaar opbrengen. Er zou met het voorgestelde systeem tegen 2019 ook een meeropbrengst aan belastingen van 7,5 miljard euro zijn, stelt Groen.

Vertekend beeld

Uit een bevraging van Groen bleek vorig jaar al dat de gemiddelde Vlaming een vertekend beeld heeft van de verdeling van rijkdom in ons land. Hij zou met name onderschatten hoeveel de rijkste 20 procent van de bevolking bezit en overschatten over hoeveel de armste 20 procent nog beschikt.

Taxshift laten voelen

De partij wil nu tijdens een actieweekend de Vlamingen sensibiliseren daarover en hen overtuigen dat een taxshift naar de grootste vermogens het begin van een oplossing kan zijn. Ze laat voorbijgangers daarom letterlijk voelen hoe het is om 'de zware lasten op arbeid en de lichtere lasten op milieuvervuiling en de grootste vermogens' te 'dragen'. "Gezinnen en werkenden moeten voordeel plukken van een taxshift", zegt partijvoorzitter Almaci. "Dat doen we door de belastingen op arbeid te verlagen. Zo houden werknemers meer loon over, wordt arbeid een stuk goedkoper voor de werkgever en creëren we heel wat nieuwe jobs. De grootste vermogens, boven één miljoen euro, dragen eerlijk bij en we stoppen de subsidies voor vervuilende activiteiten, die onze lucht en water ongezond maken en het klimaat doen opwarmen," aldus de partijvoorzitter van Groen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners