Groen! hekelt 'uitschuiver' van De Wever

13/12/10 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Ecolo en Groen! reageren negatief op het interview van Bart De Wever met Der Spiegel.

De uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in Der Spiegel zijn volgens Ecolo-senator Marcel Chéron onverantwoordelijk. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien spreekt van een 'uitschuiver' van De Wever.

De Wever sprak in een interview met het gerenommeerde Duitse tijdschrift onder meer over België als de zieke man van Europa. De geldtransfers naar Wallonië mogen volgens de N-VA-voorzitter geen infuus zijn zoals drugs voor een junkie.

Cheron, die geregeld betrokken wordt bij de lopende onderhandelingen over de staatshervorming, noemt de uitspraken van De Wever onverantwoord op een moment dat het IMF de financiële situatie van België in het oog houdt.

De boodschap is volgens Cheron lasterlijk voor de Walen, die elke dag werken om het gewest er weer bovenop te helpen. De uitspraken van De Wever zijn volgens Cheron een slecht teken voor het vervolg van de onderhandelingen.

Groen!: 'uitschuiver'
Groen! liet maandag weten zich grote zorgen te maken over de uitspraken van De Wever. Voor de partij lijkt het erop dat de N-VA-voorzitter de stekker uit de onderhandelingen heeft getrokken.

Volgens Groen! slaat het interview van De Wever in als een bom. 'Het lijkt wel alsof Bart De Wever voor zichzelf al besloten heeft om de
onderhandelingen op te blazen, maar de zes andere partijen ondertussen aan het lijntje houdt. Het maakt ons stilaan hopeloos'.

Partijvoorzitter Wouter Van Besien vraagt een initiatief van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte om De Wever aan de andere partijen duidelijk te maken waar hij naartoe wil en welke oplossingen hij naar voren schuift.

'Dat moet voor eens en voor altijd klaarheid scheppen over de vragen of De Wever een akkoord wil, of hij zich echt verantwoordelijk wil opstellen en of hij een federale regering wil vormen of liever aan de kant staat', aldus Van Besien, die van een uitschuiver spreekt in hoofde van De Wever.

De Groen!-voorzitter vindt het absoluut onduidelijk hoe het interview een oplossing dichterbij zal brengen, hoewel een oplossing uitwerken
voor de communautaire impasse nochtens de topprioriteit zou moeten zijn van iedere politicus die zich akkoord heeft verklaard om samen met andere partijen aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

Onze partners