Groen hekelt bosbeleid van Joke Schauvliege: 'Achterstand van 1.500 voetbalvelden'

30/10/16 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

Oppositiepartij Groen kaart het huidig bosbeleid van minister Joke Schauvliege (CD&V) aan met een resolutie. Die moet de ontbossing een halt toeroepen.

Groen hekelt bosbeleid van Joke Schauvliege: 'Achterstand van 1.500 voetbalvelden'

© BELGA

Niet alleen verdween er vorig jaar meer bos dat dan er bij kwam, maar er heerst ook een enorme achterstand bij het aanleggen van nieuwe bossen. Groen berekende dat onder Schauvliege als minister van Natuur, van 2009 tot 2016, al 1.734 hectare bos gekapt is. Van de 1.081 hectare die zou moeten gecompenseerd worden via het compensatiefonds, is amper 298 hectare gerealiseerd. "Dat betekent dat Schauvliege een achterstand heeft van 783 hectare, ofwel 1.564 voetbalvelden", klinkt het verontwaardigd bij Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

Verhoogde bijdrage

Groen wil dat die jaarlijkse ontbossing stopt en dient daarom een resolutie in. De partij wil in de eerste plaats de financiële bijdrage voor het boscompensatiefonds verhogen. Ze denkt er ook aan de minister in gebreke te stellen. "Schauvliege is decretaal verplicht om de bosoppervlakte in evenwicht te houden", hamert Meuleman. "Dat staat heel duidelijk in het bosdecreet. Doet ze dat niet, dan kan ze in gebreke gesteld worden." Met haar resolutie wil Groen de minister dwingen tot actie. Schauvliege's beleid als minister van Natuur lag meerdere keren onder vuur. Zo botste de zaak Essers op enorm protest. Het logistieke bedrijf in Genk kreeg van de minister toestemming om elf hectare naaldbos te kappen, tot groot onbegrip van velen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in De Zondag.

Lees meer over:

Onze partners