Groen en Vlaams Belang tonen begrip voor acties van boeren

30/07/15 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:42

Oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang tonen begrip voor de acties van de Belgische boeren. 'Het huidig landbouwmodel zit op een dood spoor', vindt Groen.

Groen en Vlaams Belang tonen begrip voor acties van boeren

© Belga

Landbouwers protesteren in heel België tegen de lage prijzen die ze krijgen voor onder meer melk en varkensvlees.

De oorzaak van de malaise zit bij het beleid van opeenvolgende CD&V-ministers, denkt Groen. 'Zij promoten al jaren een landbouw gericht op export. De Vlaamse regering van Geert Bourgeois trekt die strategie volop door. Er is nood aan model met veel meer onafhankelijke en moderne boerderijen', aldus Vlaams parlementslid Bart Caron.

Groen ziet de oplossing onder meer in een korte keten, met typische producten van bij ons. 'De consument wint erbij: hij heeft smakelijke producten en weet waar ze vandaan komen', aldus Caron.

Delen

Ook onze boeren verdienen onze hulp

Ook Vlaams Belang steunt de boeren. Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin wil af van de wet op de marktprijzen die de verkoop met verlies exclusief toelaat in de landbouwsector. Ook dient er volgens hem een vrijstelling te komen van de kilometerheffing die de boer niet mag doorrekenen in de prijs. De talloze Vlaamse landbouwbelastingen, zoals de Rendac-factuur op de VLAM-bijdrage, moeten naar omlaag volgens de partij.

'Onze politici hebben de mond vol van fair trade voor boeren in Zuid-Amerika en Azië, maar vergeten intussen dat onze eigen boeren verzuipen onder uitwassen van de markt. Ook zij verdienen onze hulp.'

Minister 'wacht op uitnodiging'

Landbouwminister Willy Borsus wacht op een uitnodiging tot gesprek van de protesterende landbouwers. Die vraag kwam er voorlopig niet, zegt hij. De laatste ontmoeting met Borsus dateert van dinsdagavond, maar toen kwamen er volgens de boeren geen bevredigende antwoorden op de grieven van de sector. De minister is bereid om in de loop van donderdag nog een gesprek te organiseren, maar wacht daarvoor op de landbouwers. Het zou niet gaan om een beleefdheidsgesprek, er kunnen maatregelen worden voorgesteld, is te horen bij het kabinet. In de loop van de komende dagen wordt ook een nieuw ketenoverleg georganiseerd. De precieze datum daarvan wil Borsus niet kwijt. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners