'Groen en SP.A hebben hoogste milieuambities, N-VA en Open VLD laagste'

09/05/14 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

De partijprogramma's van Groen en SP.A hebben de hoogste milieuambities, terwijl die van N-VA en Open VLD de rangschikking afsluiten. Dat besluit Bond Beter Leefmilieu (BBL).

'Groen en SP.A hebben hoogste milieuambities, N-VA en Open VLD laagste'

© ImageGlobe

De partijprogramma's van Groen en SP.A hebben de hoogste milieuambities, terwijl die van N-VA en Open VLD de rangschikking afsluiten. Dat besluit Bond Beter Leefmilieu (BBL) uit een onderzoek van de verschillende verkiezingsprogramma's, die aan tien 'cruciale milieutests' werden onderworpen.

Uit de rangschikking blijkt weinig verrassend dat Groen op elk van de tien tests overtuigend scoort. Bij SP.A geldt dat voor de helft van de domeinen, terwijl de andere helft het label 'voor verbetering vatbaar' meekrijgt.

Opvallend is dat Open VLD op negen van de tien tests een 'onvoldoende' meekrijgt. N-VA haalt vijf onvoldoendes en vijf keer een voor verbetering vatbaar'. CD&V en PVDA+ liggen in het midden van het bed.

'Groenen enige die duidelijke, bindende inspanningen vraagt'

Voor BBL stellen PVDA+, SP.A en Groen geloofwaardige klimaatdoelstellingen voor. Alle partijen schenken veel aandacht aan energiebesparing in gebouwen, al zijn de groenen de enigen die duidelijke bindende inspanningen van andere sectoren vragen.

Ook noteert de BBL bij de meeste partijen een pleidooi voor een langetermijnbeleid, al valt het de milieuorganisatie op dat CD&V en N-VA de kernuitstap in 2025 in vraag stellen, waarbij N-VA expliciet voor een nieuwe kerncentrale pleit.

Geen brede consensus over duurzaam mobiliteitssysteem

De BBL kan uit de programma's niet afleiden dat er een brede consensus in de maak is om het roer om te gooien naar een duurzaam mobiliteitssysteem en minder individueel autogebruik.

Lees ook ons artikel over Mobiliteit in de reeks 'Wat is de inzet van de verkiezingen op 25 mei 2014?': 'Er is geen ambitie om naar een duurzame mobiliteit te evolueren'

In veel programma's is milieukwaliteit een onderbelicht thema. N-VA, CD&V en Open VLD stellen de omgevingsvergunning centraal. 'Ze geloven dat snellere en eenvoudigere omgevingsprocedures ook de oplossing zijn voor milieukwaliteit. Wij vinden daar geen enkele garantie rond terug', luidt het.

N-VA en Open VLD wel bovenaan in ranking VOKA

In een doorlichting van de sociaaleconomische partijprogramma's door VOKA, exclusief voor Trends, kwamen N-VA en Open VLD dan weer wel als 'beste' uit de bus.

De voorstellen van die twee neigen volgens de werkgeversorganisatie het meest naar 'een beleid dat ondernemen weer aantrekkelijker maakt en de welvaart veiligstelt.' CD&V volgt op een kleine afstand.

Onze partners