Groen! en SP.A aanvaarden voorstel van Di Rupo

27/08/10 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:38

Volgens N-VA en CD&V is het ultiem voorstel van de preformateur over Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde echter onvoldoende.

Groen! vindt het compromisvoorstel dat preformateur Elio Di Rupo (PS) zaterdagavond op tafel heeft gelegd over Brussel-Halle-Vilvoorde en het Brussels gewest aanvaardbaar. SP.A-voorzitster Caroline Gennez ziet er voldoende elementen voor een eerbaar compromis in. N-VA en CD&V vinden het voorstel onvoldoende.

De onderhandelingen over de staatshervorming zijn zaterdagnacht in een impasse geraakt. Preformateur Di Rupo stelde na bijna tien uur onderhandelen vast dat de standpunten over de heikele communautaire dossiers B-H-V en de financiering van het Brussels gewest nog steeds onverzoenbaar zijn.

Di Rupo wachtte op een signaal van de ene of de andere partij. Als dat er niet komt, zou hij zijn conclusies trekken. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien zei zondagochtend tijdens het zomerweekeinde van zijn partij in Nieuwpoort dat het nieuwe voorstel van Di Rupo voor de Vlaamse groenen aanvaardbaar is.

Groen! doet oproep aan andere partijen

Volgens Van Besien gaat het om een voorstel dat rekening houdt met de belangrijkste vragen van de partijen die rond de tafel zitten. Hij riep de andere partijen op ook hun verantwoordelijkheid te nemen.

'Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. Het is aan de zes
andere partijen om dat ook te doen. Laat ons de Rubicon oversteken. Of, zo je wil, laat ons de IJzer oversteken en ons niet in de loopgraven terugtrekken. Niemand in Vlaanderen zit te wachten op verrotting', aldus Van Besien.

De Groen!-voorzitter beklemtoonde dat een staatshervorming ook perspectief moet bieden aan Brussel en ervoor zorgen dat Brussel haar taak als hoofdstad aankan. 'Een toekomst voor Brussel
is niet een Franstalige eis waar we met wantrouwen naar moeten
kijken. Brussel is ook de hoofdstad van Vlaanderen en die verdient een sterke toekomst'.

SP.A: eerbaar compromis

Volgens SP.A-voorzitster Caroline Gennez lagen er zaterdagavond voldoende elementen voor een eerbaar compromis op de onderhandelingstafel. Ze hoopt dat iedereen nu de kans grijpt om een grote staatshervorming door te voeren.

Gennez wijst erop dat er een splitsing van B-H-V op tafel ligt met een minimum aan compensaties, ' nog nooit zo gunstig voor de Vlamingen'. Daarnaast is er een overdracht van bevoegdheden ter waarde van 15 miljard aan beleid.

Ook ligt er een aanpassing van de financieringswet op tafel waarbij de deelstaten verantwoordelijk worden voor hun eigen uitgaven en hun eigen inkomsten, maar die er ook voor zorgt dat de federale overheid voldoende gefinancierd blijft om de sociale zekerheid te betalen.

N-VA: geen blanco cheque voor Brussel

Voor de N-VA is het voorstel echter onvoldoende. De partij zegt niet bereid te zijn om een blanco cheque voor Brussel te tekenen terwijl de Vlamingen geen enkele garantie hebben dat de financieringswet na het princiepsakkoord daarover grondig zal hervormd worden.

De deelstaten moeten verantwoordelijk worden voor hun eigen middelen, maar in het voorstel van zaterdagavond zaten onvoldoende garanties dat die responsabilisering er ook effectief zou komen, aldus de N-VA. De partij bleef daarom aandringen op een sterkere koppeling tussen bijkomend geld voor Brussel en de effectieve realisatie van een nieuwe financieringswet.

CD&V: geen voorafname

Bij CD&V zei men zondag dat de partij niet kan instemmen met het ultieme voorstel van Di Rupo omdat ze geen structurele voorafname van 500 miljoen euro voor Brussel wil op een moment dat er nog geen duidelijkheid is over de concrete uitwerking van de financieringswet en over de besparing van 25 miljard die de volgende regering moet doorvoeren.

CD&V blijft wel bereid constructief naar oplossingen te helpen zoeken.

Onze partners