'Groen en PVDA rollen rode loper uit voor De Wever' (Bruno Tobback)

07/05/14 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:44

Bron: Knack

In een reportage in Knack zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback deze week dat de ambitie een linkse regering moet zijn, niet een linkse oppositie.

'Groen en PVDA rollen rode loper uit voor De Wever' (Bruno Tobback)

Bruno Tobback (SP.A) © BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback begrijpt het pessimisme niet. 'Het zijn altijd dezelfde gekke professoren die in de krant komen zeggen dat we moeten hakken en besparen', zegt hij deze week in Knack.

'Terwijl we in Nederland gezien hebben wat daarvan de gevolgen zijn. België heeft bespaard én geïnvesteerd en is de crisis beter doorgekomen. Wat mij verbaast, is dat ondernemers om het even wat mogen vertellen, zonder kritische vragen. Zoals Wouter Torfs onlangs in Terzake, over de fiscale plannen van de PS. Voor mij geen probleem: Torfs is een briljante schoenenverkoper en mag over alles zijn mening geven. Maar als er iemand van de vakbond in Terzake zit, krijgt die al kritische vragen nog voor hij zijn mond heeft opengedaan.'

Sterke linkse oppositie

Over syndicaten gesproken: Caroline Copers van het ABVV noemt een stem op de PVDA nutteloos. Waarom maakt de voorzitter daar geen campagnethema van? In de Verenigde Staten heeft de groene kandidaat Ralph Nader in 2000 George W. Bush aan de macht gebracht, door stemmen af te snoepen van Al Gore.

'Inderdaad', zegt Tobback. 'Dat is zo. Maar ik heb geen zin in een wedstrijd om ter linkst zijn. En de linkse stemmen zitten niet alleen bij Groen en PVDA. Links is breder dan dat. Ook bij CD&V en Open VLD zitten mensen die wij kunnen overtuigen om voor ons te stemmen. En ik wil aan die kant niet verliezen wat ik aan mijn linkerkant eventueel kan winnen. De SP.A is de enige partij die kan realiseren waar de rest van links alleen maar van kan dromen. De ambitie moet niet zijn om een sterke linkse oppositie te hebben, de ambitie moet zijn om een sterke linkse regering te hebben. Als Groen en PVDA stemmen afsnoepen van de SP.A, rollen ze de rode loper uit voor Bart De Wever.'

Een uitgebreide reportage in het spoor van Bruno Tobback leest u deze week in Knack. Neem hier een supervoordelig abonnement op Knack.

Lees meer over:

Onze partners