Groen eist nieuwe formatienota van De Wever voor volgend gesprek

05/11/12 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:20

Volgens Groen zou de nota van Bart De Wever een "sociaal drama" voor de stad inhouden en te weinig respect tonen voor diversiteit. Groen eist een grondige herwerking.

Groen eist nieuwe formatienota van De Wever voor volgend gesprek

© Belga

Groen vindt de Antwerpse formatienota van Bart De Wever (N-VA) onaanvaardbaar als basis voor onderhandelingen om tot een coalitie te komen en eist eerst een grondige herwerking ervan. Dat heeft de Antwerpse partijtop meegedeeld op een persconferentie. De nota zou een "sociaal drama" voor de stad inhouden en te weinig respect tonen voor diversiteit, aldus Groen.

Lijsttrekker Meyrem Almaci noemt de nota "een kopie van het N-VA-partijprogramma" en vindt dat de formateur geen inspanning heeft gedaan om bruggen te slaan met anderen. "Ik kan me ook absoluut niet voorstellen dat de andere partijen hier wel mee akkoord kunnen gaan", zegt Almaci, die naar eigen zeggen nog geen uitnodiging voor een volgend gesprek heeft gekregen.

Almaci ontkent dat Groen zich te zelfzeker waant omdat de Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens niet zonder hen in een coalitie wil stappen. "Dit is een reactie op basis van inhoud", aldus Almaci. "De nota is koud en kil. Als dit de basis voor een bestuursakkoord wordt, komt er geen aandacht voor armoedebeleid, geen extra geld voor het OCMW, geen extra sociale woningen en worden mensen met een uitkering uit die laatste geweerd."

Dat de nota op vlak van mobiliteit voor Groen onvoldoende zou zijn, bleek eerder al. Naast het vasthouden aan het BAM-tracé verwijt Groen N-VA nu ook van "back to the eighties" te gaan door "alle maatregelen voor de woonwijkbewoner en spelende kinderen terug te schroeven".

Wouter Van Besien: 'Wij willen blijven onderhandelen'

Toch gooit Groen de deur niet volledig dicht. "Wij zeggen niet: wij gaan in de oppositie", aldus partijvoorzitter Wouter Van Besien. "Wij willen blijven onderhandelen. Maar als we op basis hiervan mee aan tafel schuiven, legitimeren we de nota. En ook al zitten er ook enkele goede punten in, met de grondslag ervan hebben wij een fundamenteel probleem."

De Stadslijst reageert voorlopig niet op de uitspraken van Groen. Dinsdag heeft de Stadslijst - net als Open Vld - opnieuw een gesprek met formateur De Wever, maar daar moeten volgens de partij geen conclusies uit worden getrokken. (Belga/SD)

Onze partners