Groen 'doet het voor het geld'

17/03/12 om 17:47 - Bijgewerkt om 17:47

Groen heeft zijn precampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op gang geschoten. De partij zet daarbij volop in op duurzaam, energiezuinig en vooral betaalbaar wonen.

Groen 'doet het voor het geld'

© Belga

"Wij doen het voor het geld", lanceerde voorzitter Wouter Van Besien onomwonden. "Onze groene oplossingen, onze voorstellen voor de woningmarkt zullen leiden tot een lagere factuur voor mensen."

'Traditionele partijen blijven vastzitten'

Voor Groen bewijzen de federale en Vlaamse regering dat zowel de traditionele partijen als de N-VA blijven vastzitten in "oubollige antwoorden op nieuwe uitdagingen". "Ze blijven vastzitten in een beleid waar de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen", hekelde Van Besien. Bovendien "zullen ze nog doorgaan tot 2014", waarschuwde hij.

Om voor een kentering te kunnen gaan, zal Groen dus in zoveel mogelijk gemeenten mee het beleid moeten bepalen. "Zodat we vanuit het lokale niveau beleid kunnen voeren dat wonen, energie en mobiliteit wel betaalbaarder maakt."

Krotten opkopen en renoveren

De ruim driehonderd toehoorders in de Brusselse Event Brewery kregen van de groene kopman meteen ook zijn "positieve alternatief" te horen. Zo wil groen dat gemeenten zelf krotten gaan opkopen om ze na renovatie weer in de markt te zetten. Er moeten ook hogere heffingen komen op leegstand en ongebruikte bouwgrond, net als minstens tien procent sociale woningen in elke gemeente.

Maar wonen raakt ook aan ruimtelijke ordening en mobiliteit. Groen wil wonen en werken opnieuw dichter bij mekaar brengen. Dat helpt de auto op stal te houden. Met een slimmer fietsbeleid, aparte beddingen en goedkopere tickets voor wie dat nodig heeft, schaart Groen zich tot slot "keihard" achter de alternatieven voor de wagen. (Belga/KVDA)

Onze partners