Groen dient klacht in tegen verbod op spelende kinderen

14/01/14 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:46

De Groenfractie in Merelbeke dient een klacht in tegen een gemeenteraadsbesluit dat kinderen verbiedt om spelletjes te spelen die voorbijgangers kunnen hinderen. 'Opnieuw wordt de indruk gewekt dat spelende kinderen automatisch een overlast vormen', zegt Stefaan Van Hecke (Groen).

Groen dient klacht in tegen verbod op spelende kinderen

Kinderen spelen in de sneeuw © BELGA

Spelende kinderen die in hun enthousiasme voorbijgangers hinderen tijdens hun spel, kunnen daarvoor binnenkort een GAS-boete krijgen in de politiezone Rhode en Schelde (Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele). Dat staat te lezen in een goedgekeurd gemeenteraadsbesluit.

'Het bestraffen van kinderen en hun spel is onaanvaardbaar, bovendien is dit nooit aangekaart tijdens de gemeenteraad', reageert Groenfractieleider en gemeenteraadslid Stefaan Van Hecke.

Wensballonnen

'In december vorig jaar zette het college een punt op de agenda wat betrof wensballonnen. Deze zijn gevaarlijk en zouden verboden worden, maar over spelletjes op openbare plaatsen werd toen niet gerept. Toch staat in het eigenlijke besluit te lezen dat GAS-boetes kunnen worden gegeven aan spelen die als "bijzonder hinderlijk worden ervaren"', aldus Van Hecke.

Stefaan Van Hecke (Groen)

Stefaan Van Hecke (Groen) © BELGA

Volgens Van Hecke is dit 'te vergaand en buiten proportie' en daarom dient zijn fractie een klacht in bij provinciegouverneur Jan Briers. Hij baseerde zijn klacht op drie juridische argumenten. Eén daarvan is dat een gemeentedecreet een agendapunt moet bevatten. 'Tijdens het college was er nog geen sprake van spelletjes en op een of andere manier is dit toch in het besluit geraakt.'

Gezond verstand

De burgemeester van Merelbeke, Filip Thienpont (CD&V), gaat er prat op dat geen enkele sanctionerende ambtenaar een onschuldig kind zou bestraffen. Volgens hem moet Groen wat meer vertrouwen hebben in het gezond verstand van de politie en de GAS-ambtenaren. Dat zei hij in het Nieuwsblad. 'De paragraaf zit erin op vraag van de politie', aldus de burgemeester.

'Ik geloof best dat de meeste agenten spelende kinderen geen pv zullen geven, maar er moet er maar één zijn die het wel doet', aldus Van Hecke.

'Het regende de afgelopen weken berichten over absurde GAS-boetes, waardoor ik er toch vanuit ging dat onze gemeente tweemaal zou nadenken vooraleer GAS-boetes op te nemen in het regelement. Dat heeft ze dus niet gedaan. En zo wordt opnieuw de indruk gewekt dat spelende kinderen automatisch een overlast vormen.'

Onze partners