Groen: 'Deze Vlaamse regering zal mensen pijn doen'

26/07/14 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

'Deze regering zal veel mensen pijn doen', denkt Groen-fractieleider Bjorn Rzoska. 'Dit is de regering van sterk, sterker, sterkst, the survival of the fittest. Wie niet mee kan, is gezien. De ieder-voor-zich-mentaliteit wordt een beleidsvisie.'

Groen: 'Deze Vlaamse regering zal mensen pijn doen'

© Belga

Groen-fractieleider Rzoska zei tijdens het debat over de regeerverklaring in het Vlaams Parlement dat de drie V's in het regeerakkoord in zijn ogen niet voor 'vertrouwen, verbinden en vooruitgaan' staan, maar eerder voor 'verarmen, vervuilen en verdeeldheid zaaien'. 'De V-regering staat voor een hardvochtig en asociaal Vlaanderen waar de ieder-voor-zich-mentaliteit de plak zwaait. Het is niet mijn Vlaanderen. En het is niet het Vlaanderen van veel andere mensen', aldus Rzoska.

Groen vreest dat de mensen die het al moeilijk hebben het de komende jaren alleen maar moeilijker zullen krijgen. Zij krijgen volgens Rzoska van de regering dan ook nog eens te horen: 'los het vooral zelf op'.

Rzoska riep de regering ook op met cijfers over de brug te komen, die aangeven waar er precies bespaard zal worden en hoeveel 'Een regeerakkoord zonder duidelijke cijfers wekt onrust en angst op', klonk het.

'De inbreng van Open VLD? Een blauw stickertje op de achterruit van de zwartgele limousine'

De Groen-fractieleider gaf ook nog een sneer aan het adres van Open VLD, de partij die op de valreep toetrad tot de regering. De inbreng van de liberalen aan het regeerakkoord is volgens Rzoska 'niet groter dan een blauw stickertje op de achterruit van de grote zwartgele limousine'.

Bjorn Rzoska hekelde daarbij dat Open VLD het geplande Oosterweel-beleid zomaar slikt, terwijl de partij van dat Oosterweel-dossier toch een breekpunt had gemaakt. Er komt dan wel een onderzoek naar de overkapping van de ring, maar dat is volgens de fractieleider van Groen niet meer dan 'een doekje voor het bloeden'. 'U hebt in de campagne een moedige bocht genomen. U neemt nu een nieuwe bocht om in de regering te stappen', zei hij.

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel sloot het eerste deel van het debat over de regeerverklaring af met de oproep aan de regeringspartners om nu niet achterover te gaan leunen. 'Hoe sterk het palmares van de vorige regering ook is, stilstaan kan ook geen optie zijn. Gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Nooit. Geen enkel beleid is asocialer dan een beleid dat de toekomst niet voorbereid.' (Belga/MI)

Onze partners