Groen! bereid om voort te onderhandelen

04/01/11 om 21:36 - Bijgewerkt om 21:36

Het partijbestuur van Groen! is bereid om voort te onderhandelen op basis van de nota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte.

Het partijbestuur van Groen! heeft de onderhandelingsnota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) dinsdagavond aanvaard als basis voor verdere onderhandelingen over de staatshervorming.

Groen! is de eerste van de zeven onderhandelende partijen die reageert op de nota van Vande Lanotte.

Volgens partijvoorzitter Wouter Van Besien is een akkoord over een sterke zesde staatshervorming op basis van de nota mogelijk. Hij wil dat de communautaire onderhandelingen op enkele weken tijd worden afgerond onder leiding van Johan Vande Lanotte.

Iemand anders de fakkel laten overnemen is volgens Van Besien niet aan de orde, evenmin als een uitbreiding van de thema's.

Essentiële punten

Groen! vindt in de nota enkele punten terug die voor de
partij essentieel zijn. Het gaat dixit Van Besien om zaken als het vrijwaren van een federale sociale zekerheid, klimaatresponsabilisering, een interne staatshervorming voor Brussel, politieke ethiek en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Maar volgens Groen! bevat de onderhandelingsnota ook enkele 'half uitgewerkte maatregelen of maatregelen die geen adequaat antwoord geven op de problemen'. De partij verwijst onder meer naar het luik over justitie en enkele maatregelen inzake Brussel.

Maar volgens Van Besien zullen ook de andere partijen met heel wat vragen en twijfels zitten. 'Dat mag geen struikelblok zijn of onderwerp worden van politieke spelletjes'.

Onze partners