Groen bereid met N-VA te besturen in Antwerps district Deurne

08/12/15 om 09:11 - Bijgewerkt om 11:24

In het Antwerpse district Deurne onderhandelen Groen en N-VA om samen te besturen. 'Dit is geen precedent voor het stedelijk niveau, laat staan het Vlaamse', aldus Wouter van Besien (Groen).

Groen bereid met N-VA te besturen in Antwerps district Deurne

Groen-voorzitter Wouter van Besien © Belga

Groen onderhandelt in het Antwerpse district Deurne om samen met N-VA te besturen. Een zet die de andere linkse partijen, SP.A en PVDA, niet weten te smaken, schrijft Gazet van Antwerpen.

Sinds het vertrek van een N-VA'er uit de meerderheid is Deurne feitelijk onbestuurbaar geworden. Groen lijkt nu het district uit de politieke impasse te halen, door mee te gaan besturen. Dit weekend raakte namelijk bekend dat districtsburgemeester Peter Wouters (N-VA) gesprekken voert met de partij van Meyrem Almaci. Dat het om een belangrijke politieke demarche gaat, blijkt uit het feit dat zowel Wouter Van Besien (Groen) als Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) betrokken waren bij de gesprekken.

Postjes

Zowel PVDA als SP.A zijn niet gediend met deze zet. 'Bijzonder jammer', noemt SP.A-voorzitter John Crombez het in de krant. Al vindt hij het nog te vroeg om algemene conclusies te trekken.

PVDA is scherper in haar kritiek. 'Samen met SP.A en Groen hebben we een alternatieve begroting opgesteld. Maar Groen heeft dus niet gekozen om met deze sterke gezamenlijke begroting naar het college te stappen, wel om een schepenambt te aanvaarden. Eerst schepenpostjes verdelen, dan pas inhoudelijke gesprekken starten. Dat is de wereld op zijn kop.'

Verantwoordelijkheid nemen

De voormalige voorzitter van Groen, Van Besien, begrijpt hun teleurstelling. 'Maar wij nemen hier en nu onze verantwoordelijkheid', klinkt het.

Van Besien benadrukt dat wat er nu in Deurne gebeurt, geen precedent is voor het stedelijk niveau, 'laat staan het Vlaamse.' 'Groen blijft in de eerste plaats een tegenstander van de N-VA', klinkt het. 'Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil Groen namelijk besturen in een coalitie zonder N-VA.' Van Besien legt uit dat er nog steeds een immense kloof is tussen Groen en N-VA onder meer over het Oosterweeldossier en het te volgen sociaal beleid.' (AVE)

Onze partners