Groen Antwerpen: 'De Wever zet belangen Vlaamse regering boven die van Antwerpen'

03/11/12 om 04:43 - Bijgewerkt om 04:43

Antwerps informateur Bart De Wever (N-VA) doet geen enkele toegeving over het Oosterweeltracé aan Groen. Als de groenen niet buigen, zijn de onderhandelingen voor hen voorbij.

Groen Antwerpen: 'De Wever zet belangen Vlaamse regering boven die van Antwerpen'

© Belga

Dat Bart De Wever Groen voor het blok zet, blijkt uit een paragraaf rond mobiliteit in de formatienota die de lijsttrekkers van de mogelijke coalitiepartners hebben ontvangen, schrijft Gazet van Antwerpen.

Volgens Groen-onderhandelaar Meyrem Almaci kiest De Wever daarin voluit voor het BAM-tracé en maakt hij op die manier "een keuze die regelrecht ingaat tegen het belang van de Antwerpenaars die recht hebben op zuivere lucht en minder geluidsoverlast".

Nog volgens Almaci plaatst de kandidaat-burgemeester de belangen van de Vlaamse regering boven die van Antwerpen.

Breekpunt

Het verlaten van het BAM-tracé was vooraf een breekpunt genoemd door Groen. Almaci betreurt naar eigen zeggen dat De Wever het verkeer via de ring dwars door Antwerpen wil blijven sturen én op die manier ook een stappenplan richting overkapping van die ring onmogelijk lijkt te maken. Ze noemt die keuze "onaanvaardbaar", weliswaar zonder expliciet te stellen dat Groen uit de onderhandelingen stapt. Hoe het nu verder moet met de Antwerpse formatie is niet meteen duidelijk.

"We doen nogmaals een oproep aan meneer De Wever om het BAM-tracé te laten varen", houdt Almaci zich op de vlakte. "Ons standpunt is duidelijk, maar als hij wil dat we dat nog eens komen uitleggen, zijn we daar zeker toe bereid."

Almaci: 'Benieuwd naar antwoord Open VLD, SP.A en CD&V'

Almaci is nu erg benieuwd naar wat de overige partijen - Open Vld en de Stadslijst van sp.a en CD&V - zullen antwoorden op de eerste onderdelen van de formatienota. "Al weet ik natuurlijk niet zeker of zij dezelfde passage ontvangen hebben. Maar wat dit punt betreft kan ik me niet voorstellen dat de rest het er wél mee eens zou zijn, tenzij misschien CD&V", analyseert ze.

Wat doet Janssens?

De grote vraag is dan wat uittredend burgemeester Patrick Janssens (SP.A) gaat doen. Hij zei eerder niet in een coalitie te willen stappen zonder Groen.

Dit weekend ontvangen de partijen de volledige formatienota van De Wever. Hij zal dan volgende week starten met de inhoudelijke onderhandelingen over een nieuwe coalitie en een bestuursakkoord in Antwerpen.

Tussen Groen en de Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens - die eerder aangaf enkel in een coalitie te zullen stappen met ook Groen erbij - heeft vorige week al een onderling overlegmoment plaatsgevonden. Over de huidige aanzet tot een formatienota zouden beide partijen echter nog niet hebben samengezeten. (Belga/SD)

Onze partners