Griepepidemie is officieel in het land

09/01/13 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

De griep is nu officieel in het land. Er zijn voldoende criteria bereikt om nu officieel van een epidemie te kunnen spreken.

Griepepidemie is officieel in het land

© Thinkstock

België kampt met een griepepidemie. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Nadat de afgelopen weken al een verhoogde activiteit van het virus werd waargenomen, voldoet ons land nu aan alle criteria om officieel van een epidemie te kunnen spreken, klinkt het daar.

De voorbije twee weken bereikte het aantal mensen dat met griepachtige symptomen een huisarts contacteerde de epidemische drempel. Er circuleren momenteel drie types van het influenzavirus: het B-virus, het virus A(H1N1)v en het virus A(H3A2).

Nog niet te laat voor vaccinatie Vooral schoolgaande kinderen worden getroffen door het virus. Maar het aantal griepgevallen in die leeftijdsgroep daalde wel licht de afgelopen week, al heeft dat vermoedelijk te maken met de kerstvakantie die net voorbij is.

"Met de schoolvakantie is de circulatie van het griepvirus wat gedaald. Nu de lessen weer zijn hervat, krijgt het virus weer volop de mogelijkheid om zich te verspreiden", zegt dokter Françoise Wuillaume van het WIV.

Overigens is het volgens dr. Wuillaume nog niet te laat om je alsnog te laten vaccineren. "Het ideale moment voor vaccinatie is voorbij. Maar wie zich nu nog laat vaccineren, zal toch nog beschermd zijn gedurende het grootste deel van de epidemie. Een griepepidemie duurt immers doorgaans acht tot twaalf weken, en het vaccin heeft twee weken nodig om bescherming te garanderen." (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners