'Gratisverhaal De Lijn is onhoudbaar' (Eric Van Rompuy)

08/01/12 om 11:00 - Bijgewerkt om 10:59

Volgens Eric Van Rompuy (CD&V) is het onvermijdelijk dat er een einde komt aan 'het gratisverhaal van De Lijn'. Hij schaart zich daarmee achter het standpunt van de N-VA.

'Gratisverhaal De Lijn is onhoudbaar' (Eric Van Rompuy)

© Reuters

Eric Van Rompuy, Vlaams parlementslid voor CD&V, noemt het "budgettair onvermijdelijk" dat er een einde komt aan "het gratisverhaal" van De Lijn. Ook tariefaanpassingen zullen nodig zijn, schrijft hij op zijn website. Van Rompuy zet zich daarmee op de lijn die coalitiepartner N-VA eerder deze week verdedigde. De tegenargumenten van sp.a over "vervoersarmoede" noemt hij "grotesk en zelfs belachelijk".

Door de tegenvallende groei moet Vlaanderen dit jaar op zoek naar 200 tot 500 miljoen euro extra besparingen om de begroting in evenwicht te krijgen. "Dat De Lijn met haar gratispolitiek en een kostendekkingsgraad van 15 procent in het vizier komt bij een saneringsoperatie van een dergelijke omvang is niet meer dan gerechtvaardigd", schrijft Van Rompuy op zijn blog. "In totaal gaat er in exploitatie en investeringen elk jaar 1 miljard euro vanuit de Vlaamse begroting als subsidie naar De Lijn."

Nochtans betreurde zijn partijgenote en minister van Mobiliteit Hilde Crevits dat het debat over de toekomst van De Lijn momenteel vooral in de media wordt gevoerd. "Was het de minister-president (Kris Peeters, ook CD&V) zelf niet die de kat de bel aanbond door in het begin van de week in de media te stellen dat er in februari tussen 200 en 500 miljoen euro nodig is", werpt Van Rompuy zijn partijgenote voor de voeten.

Van Rompuy op lijn N-VA

Met zijn pleidooi tegen "het gratisverhaal" - verwijzend naar de gratis abonnementen voor bepaalde categorieën reizigers - schaart Van Rompuy zich nu achter het standpunt van N-VA. Coalitiepartner sp.a verzet zich echter, waarschuwend voor "vervoersarmoede" voor kansarmen. Iets wat Van Rompuy afdoet als "grotesk en belachelijk".

Lees meer over:

Onze partners