'Gratis-verhaal De Lijn heeft zijn limieten bereikt' (Bourgeois)

05/01/12 om 06:34 - Bijgewerkt om 06:34

Vlaams minister Geert Bourgeois mengt zich in het debat over de kostendekkingsgraad en de besparingen bij De Lijn.

'Gratis-verhaal De Lijn heeft zijn limieten bereikt' (Bourgeois)

© Belga

Bourgeois wijst in De Standaard op de lage kostendekkingsgraad bij de Vlaamse vervoersmaatschappij. Die ligt momenteel op 15 procent. Dat wil zeggen dat De Lijn 15 procent van haar uitgaven kan financieren met eigen inkomsten. In de beheersovereenkomst (2011-2015) tussen De Lijn en de Vlaamse regering is vastgelegd dat die kostendekkingsgraad met jaarlijks 0,5 procent omhoog moet.

De N-VA had graag een grotere inspanning gezien en minister Bourgeois herhaalt die vraag nu. "Tijdens de onderhandelingen over de beheersovereenkomst is het ons gelukt dat percentage op te krikken van 15 naar 17,5 procent. Maar eigenlijk moet het meer zijn. Dat is ondertussen wel duidelijk. Het gratis-verhaal heeft zijn limieten bereikt. Dit moeten we herbekijken, willen we de budgetten in evenwicht houden", luidt het.

Eerder had de N-VA bij monde van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans laten verstaan dat er gesnoeid kan worden in de subsidies voor De Lijn.

De discussie over de Vlaamse vervoersmaatschappij woedt volop. De maatschappij staat voor een moeilijke besparingsronde. Volgens De Standaard zitten Vlaams minister Hilde Crevits en Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, vrijdag samen om de besparingsplannen te bespreken. Op vrijdag 18 januari staat de kwestie ook op de agenda van de raad van bestuur van De Lijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners