‘Gratieverlening door koning is middeleeuwse praktijk’ (N-VA)

Koning Filip © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Het verlenen van gratie door de koning is een achterhaalde praktijk’, reageren Theo Francken (N-VA) en Guido De Padt (Open VLD) op het nieuws dat koning Filip al elf keer gratie heeft verleend aan veroordeelden.

Sinds zijn aantreden op 21 juli heeft koning Filip al elf keer gratie verleend. Vooral verkeersovertreders konden rekenen op gratie van de nieuwe koning. N-VA-kamerlid Theo Francken vindt het onwezenlijk dat deze ‘middeleeuws praktijk’ nog steeds wordt toegepast. Dat meldt de VRT.

Volgens hem is het gratierecht een voorrecht van de rechtbank. ‘De toepassing door de koning druist in tegen de internationale regels’, klinkt het.

Ook Open VLD-senator Guido De Padt, die deel uitmaakt van de meerderheid, diende eerder al een voorstel in om het gratierecht af te schaffen. ‘Het is werk voor de strafuitvoeringsrechtbanken’, stelt hij.

BIVV: ‘Koning geeft verkeerd signaal’

Niet alleen in politieke kringen wordt verontwaardigd gereageerd, ook het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is ontgoocheld.

‘De koning geeft een verkeerd signaal’, aldus Karin Genoe op deredactie.be. ‘We leveren tal van inspanningen op vlak van sensibilisering en handhaving van een aangepaste straf bij verkeersongevallen. Elk signaal dat gegeven wordt dat men daar onderuit kan, is een negatief signaal’, zegt ze.

Koning zit er voor niets tussen

Laurette Onkelinx (PS)

PS-vicepremier Laurette Onkelinx, ooit minister van Justitie, vindt dat de polemiek rond de gratieverlening koning Filip onterecht viseert. ‘De koning zit er voor niets tussen’, zegt ze. Onkelinx wijst erop dat de koning gratie verleent op voorstel van de minister van Justitie, zo zei ze aan de RTBF. Onkelinx merkt op dat er altijd een systeem moet zijn dat toelaat om plaats te maken in de gevangenis.

Paleis: ‘Sympathie voor families van verkeersslachtoffers

Het paleis wijst erop dat de koning sympathie koestert voor de families van verkeersslachtoffers. Ook herinnert het paleis eraan dat de koning in het verleden verschillende organisaties ontmoette, met name van ouders van kinderen die in het verkeer om het leven kwamen. Het paleis reageert zo op de verontwaardiging van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en van organisaties van nabestaanden van verkeersslachtoffers over de koninklijke gratie voor verkeersovertreders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content