'Gouverneurschap West-Vlaanderen is nu niet aan de orde' (Vanackere)

12/07/11 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Op zijn website drukt ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Vanackere de geruchten de kop in dat hij de functie van provinciegouverneur van West-Vlaanderen ambieert.

'Gouverneurschap West-Vlaanderen is nu niet aan de orde' (Vanackere)

© Belga

De Tijd berichtte eerder vandaag dat binnen de CD&V de afspraak zou gemaakt zijn dat Steven Vanackere provinciegouverneur van West-Vlaanderen zou worden. Vanackere zou daarmee in de voetsporen van zijn vader, Leo Vanackere, treden die in 1979 korte tijd gouverneur was.

Geen plaats in volgende regering

Paul Breyne, die in 1997 gouverneur van West-Vlaanderen was, gaat begin 2012 op pensioen. Volgens De Tijd maakte Vanackere (47) er geen geheim van dat hij droomt van de baan als gouverneur. De kans dat er in een nieuwe regering plaats zou zijn voor hem, is bovendien niet erg groot. Na de electorale afstraffing van 13 juni 2010 kan de CD&V immers maar aanspraak maken op niet meer dan twee ministerposten. Vanackere is vandaag één van de sterkhouders binnen de CD&V. Samen met voorzitter Wouter Beke, ontslagnemend premier Yves Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters vormt hij de zogeheten 'G4', die de grote partijlijnen uitzet.

Vlaams Minister-president Kris Peeters (CD&V) bestempelde de berichtgeving als 'zeer voorbarig'. Hij benadrukte dat er terzake geen enkele besluitvorming was geweest.

Functie niet aan de orde
Ondertussen heeft Vanackere via zijn website laten weten dat hij de job van provinciegouverneur van West-Vlaanderen "een belangrijke opdracht" vindt. Tegelijk wijst hij er ook op dat deze functie "niet vacant is" en dat de kwestie "in de huidige omstandigheden derhalve niet aan de orde is". Vanackere zegt dat hij zich "in de huidige regering van lopende zaken volop concentreert op zijn taak als vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken". (Belga/SD/INM)

Lees meer over:

Onze partners