Gordelfestival: Geen communautaire rellen dit keer?

In tegenstelling tot de voorbije edities van de Gordel lijkt het nieuwe Gordelfestival op 30 augustus en 1 september buiten het communautair gewoel te zullen blijven.

De Vlaamse ministers Geert Bourgeois (N-VA) en Philippe Muyters (N-VA) hebben het nieuwe Gordelfestival voorgesteld. Tot nu toe hebben alle faciliteitengemeenten toegezegd voor de activiteiten op hun grondgebied.

“We hebben een vergadering gehad met vertegenwoordigers van alle 28 gemeenten op wiens grondgebied er activiteiten zullen plaatsvinden. Allen hebben hun toelating gegeven”, aldus Eddy Frans van vzw De Rand die het Gordelfestival coördineert.

Vorig jaar gaf het Franstalige gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode geen toelating om in deze faciliteitengemeente een trefpunt in te richten, waardoor Bloso dit in allerijl moest verhuizen naar het naburige Beersel.

Waarnemend burgemeester Damien Thiéry (FDF) van Linkebeek van zijn kant weigerde lange tijd toelating voor een wandeling die door zijn gemeente passeerde. “Van beide gemeentebesturen hebben we nu reeds de schriftelijke toelating gekregen”, aldus Frans.

Aandacht voor Vlaams karakter van de rand

Onder het motto ‘Bewegen klinkt goed’ vindt op vrijdag 30 augustus en zondag 1 september in de Vlaamse Rand rond Brussel het eerste Gordelfestival plaats, de opvolger van de Gordel die Bloso de voorbije decennia organiseerde. Dat hebben de Vlaamse ministers Geert Bourgeois (N-VA) en Philippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt in het Provinciedomein van Huizingen.

Zoals de nieuwe naam ‘Gordelfestival’ aangeeft, bouwt dit nieuwe evenement verder op de fundamenten van de vroegere Gordel. Zo is het sportief element nog steeds manifest aanwezig en werd de klassieke 100 kilometer fietstocht rond Brussel behouden. Er is ook nog steeds onverminderd aandacht voor het Vlaams karakter van de Rand. Zo blijven er activiteiten doorgaan in de 6 faciliteitengemeenten.

“Het was omwille van de tanende belangstelling, vermoeidheid bij de vrijwilligers en opkomst van tal van andere initiatieven gericht op massasport tijd voor iets nieuw. We wilden echter het kind houden en badwater weggooien. De toevoeging van ‘festival’ aan de naam van het gebeuren duidt erop dat we een frisse wind wilden laten waaien zonder de fundamenten van de vroegere Gordel te verwaarlozen”, aldus Muyters.

Toeristische troeven Bourgeois stelde dat hij al een tijd met het idee speelde om de Gordel meer toeristisch te maken. “In Voeren bijvoorbeeld heeft de groeiend toeristische belangstelling voor een stevige economische input gezorgd. In Vlaams-Brabant is hetzelfde mogelijk want het is een regio met enorme toeristische troeven zoals kasteel van Gaasbeek en park van Tervuren, die jammer genoeg nog onbekend zijn bij vele Vlamingen.”

Het Gordelfestival opent op 30 augustus met een muziekfestival in Huizingen. Centraal op 1 september staan de trefpunten in het provinciaal domein van Huizingen, Bloso-domein in Hofstade en ‘focusgemeente’ Pepingen waar allerlei activiteiten plaatsvinden, en van waaruit korte en lange wandel- en fietstochten vertrekken.

Bourgeouis: ‘Ontnederlandsing blijft uitdaging voor de regio’

Geert Bourgeois beklemtoonde voorts dat het Gordelfestival ook aandacht heeft voor de Vlaamse problematiek in de Rand.

“De ontnederlandsing is en blijft een uitdaging voor de regio. Het gaat echter hoe langer hoe minder om een probleem van verfransing, dan wel om de integratie van nieuwkomers uit het Brusselse en buitenland die vaak een andere taal spreken. Met dit Gordelfestival proberen we voor het eerst een brug te slaan met hen want zij zullen speciaal worden uitgenodigd. We blijven ook aanwezig met activiteiten in de 6 faciliteitengemeenten en in de respectievelijke gemeenschapshuizen aldaar”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content