Google: ‘Bart De Wever wordt burgemeester van Antwerpen’

© Belga

Zoekmachine Google zorgt voor orde in de online chaos, en is volgens marketingbedrijf Quero Media nu zelfs een glazen bol waarin de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen al te lezen vallen.

Zoekmachine Google zorgt voor orde in de online chaos, en is volgens marketingbedrijf Quero Media nu zelfs een glazen bol waarin de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen al te lezen vallen.

Quero Media overloopt de verkiezingsresultaten in de grote steden, zoals door Google voorspeld althans. Dat schrijft De Standaard.

‘Antwerpen: Bart De Wever verslaat Patrick Janssens’

In Antwerpen haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever het van huidig burgemeester Patrick Janssens (SP.A), meent Google te weten. Hoewel De Wever al langer het aura van winnaar rond zich draagt, toonde Google vorige week nog een populariteistpiek voor Janssens. Dat was toen Janssens zijn verkiezingsmagazine ‘Patrick’ lanceerde. Die piek is nu omgebogen, aldus het Google-onderzoek, tot een dalende lijn.

Volgens Google maakt de polarisatie waarbij de Antwerpse stembusgang vernauwd wordt tot een clash tussen titanen De Wever en Janssens slachtoffers: Annemie Turtelboom, minister van Justitie en Open VLD-lijsttrekster, komt als derde uit de bus. De scores van de andere kandidaten echter, met Filip Dewinter van het Vlaams Belang, Meyrem Almaci voor Groen en Peter Mertens van PVDA+ toch niet de minsten, zouden in Google-land dan weer verwaarlossbaar zijn.

‘Daniël Termont, Hilde Claes en Louis Tobback blijven aan in rode steden Gent, Hasselt en Leuven’

De ‘rode steden’ Gent, Hasselt en Leuven zouden wel hun socialistische burgemeester behouden. De Genste burgervader Daniël Termont steekt uitdager Siegfried Bracke (N-VA) de loef af. Hilde Claes van Hasselt heeft, als ze afgaat op de resultaten van Google, niets te vrezen van Ivo Belet (CD&V). Ook Louis Tobback kan ruimschoots zijn sjerp houden in Leuven.

‘Verrassingen in Brugge, Oostende, Mechelen en Kortrijk: Mercede Van Volcem, Bart Tommelein, Caroline Gennez en Vincent Van Quickenborne’

Voor verrassende Google-resultaten zorgen Brugge, Oostende en Mechelen.

Mercedes Van Volcem, Open VLD-schepen in Brugge, zou de race winnen, en daarmee CD&V-lijsttrekker Dirk De Fauw verslaan, die partijgenoot en afscheidnemened burgemeester Patrick Moenaert wil opvolgen.

In Oostende zou Bart Tommelein kans maken om zijn ‘weg uit het rood’ te bewandelen: volgens de pronostiek van Quero Media haalt hij het van burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) en Wouter Devriendt (Groen).

In Mechelen zou Caroline Gennez (SP.A) dan weer overnemen van burgemeester Bart Somers (Open VLD).

Ook het West-Vlaamse Kortrijk krijgt, als Google gelijk heeft, een nieuwe burgemeester. Vice-premier en minister van Pensioenen Vincent Van Qucikenborne slaagt er net in 150 jaar christendemocratisch bestuur te breken en zal, zoals beloofd, zijn baan in de federale regering moeten afstaan om burgemeester te worden in de plaats van oud-CD&V-voorzitter en voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck.

Nederland

Of Google en Quero Media gelijk krijgen, weten we op 14 oktober. In Nederland hebben ze bewezen betrouwbare voorspellingen te doen, zegt Quero Media. Daar ging het om parlementsverkiezingen, waarbij het zoekvolume en de vermeldingen in Google News onderzocht werden. De liberale VVD van toenmalig premier Mark Rutte en de socialistische PVDA van Diederik Samson kwamen in die vergelijking dicht bij elkaar uit – net zoals bij de verkiezingen.

De meest gezochte op het net, zou dus het meest gevonden worden op het kiesbiljet. Afwachten wat dat geeft in Vlaanderen. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content