Godetia is terug in Zeebrugge: 1.617 mensen gered uit zee

Familieleden wachtten de bemanning op in Zeebrugge © Belga Image

Het marineschip BNS Godetia is terug in Zeebrugge na een operatie van bijna twee maanden om bootvluchtelingen in de Middellandse Zee op te sporen en te redden.

Uiteindelijk werden tijdens vijf reddingsacties 1.617 vluchtelingen uit de zee gevist, onder wie bijna 600 vrouwen en kinderen. De bemanning werd zondagochtend, behalve door de familieleden, ook opgewacht door minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (beiden N-VA).

Bootvluchtelingen

De Godetia vertrok op 13 mei richting het zuiden van Italië om er deel te nemen aan de Europese operatie ‘Supportive Trident’. Die operatie bestond erin Afrikaanse bootvluchtelingen op te sporen, te redden en uiteindelijk over te dragen aan de Italiaanse autoriteiten.

Omwille van het emotioneel geladen onderwerp werd de vaste bemanning van ongeveer 90 mensen aangevuld met een medisch team en een psychologisch en psychiatrisch team. ‘En voor de families zit hun taak er nog niet op. Jullie zullen heel belangrijk zijn om de indrukken en emoties van de bemanning van de voorbije twee maanden mee te helpen verwerken’, zei minister Vandeput.

Fier

‘We mogen toch heel fier zijn op deze succesvolle missie’, vervolgde de minister. ‘We hebben concreet iets kunnen doen, op een moment dat er nood was aan extra hulp. Het is een emotioneel moment, ook omdat het van zo nabij in de media werd gevolgd.’

Wat de toekomst zal brengen, is nog afwachten. ‘We staan open als er een vraag komt voor medewerking. Dit was een humanitaire operatie, het is best mogelijk dat de volgende operatie een ander karakter zal hebben. Deze operatie kadert in een internationale samenwerking Frontex, het agentschap dat de grenzen van de Europese Unie bewaakt’, besloot Vandeput.

Op dit moment bereidt het fregat Leopold I zich voor om binnenkort te vertrekken naar de Middellandse Zee. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content