Globalisering brengt elke Belg 770 euro per jaar op

29/03/14 om 05:07 - Bijgewerkt om 05:07

Elke Belg heeft dankzij de globalisering 770 euro per jaar aan koopkracht gewonnen in de periode 1991-2011. Toch wonnen we minder dan andere Europese landen, stelt een Duitse studie.

Globalisering brengt elke Belg 770 euro per jaar op

De globalisering brengt ons geld op, zegt een Duitse studie. © BELGA

Dat bericht De Morgen.Uit de studie van de Duitse denktank Bertelsmann-Stiftung blijkt dat van de 42 onderzochte landen Finland, Slovenië en Griekenland het meeste profijt haalden uit globalisering. Maar ook buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk profiteerden sterker.

Dat ons land in het algemeen trager groeit dan de buurlanden is niet zo verbazingwekkend, stelt De Morgen. België was in 1990, bij het begin van de meting, al een sterk geglobaliseerd land. Econoom Geert Janssen van werkgeversorganisatie VKW noemt de hogere loonlasten en energiekosten ook een verklaring voor het verschil met de buurlanden.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn het niet de inwoners van de groeilanden die er het meest op vooruitgaan. De winst is voornamelijk voor de sterk geïndustrialiseerde landen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners