Globalisering brengt elke Belg 770 euro per jaar op

De rentes op het spaarboekje gaan nog maar eens omlaag. BNP Paribas Fortis, ING en het kleinere Fintro verlagen in maart hun rente. Bij ING daalt de rente op het Groen Boekje, een klassieke spaarrekening, naar amper 0,65 procent. En dat enkel als je het geld een jaar laat staan. De onlinespaarrekening van BNP Paribas Fortis brengt nog 0,25 procent op. Na een jaar komt daar 1,10 procent bij. En alsof dat nog niet genoeg is: de banken denken dat de rente zelfs nog zal dalen. © BELGA

Elke Belg heeft dankzij de globalisering 770 euro per jaar aan koopkracht gewonnen in de periode 1991-2011. Toch wonnen we minder dan andere Europese landen, stelt een Duitse studie.

Dat bericht De Morgen.Uit de studie van de Duitse denktank Bertelsmann-Stiftung blijkt dat van de 42 onderzochte landen Finland, Slovenië en Griekenland het meeste profijt haalden uit globalisering. Maar ook buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk profiteerden sterker.

Dat ons land in het algemeen trager groeit dan de buurlanden is niet zo verbazingwekkend, stelt De Morgen. België was in 1990, bij het begin van de meting, al een sterk geglobaliseerd land. Econoom Geert Janssen van werkgeversorganisatie VKW noemt de hogere loonlasten en energiekosten ook een verklaring voor het verschil met de buurlanden.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn het niet de inwoners van de groeilanden die er het meest op vooruitgaan. De winst is voornamelijk voor de sterk geïndustrialiseerde landen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content