Glas bier en wijn halve cent duurder

05/08/13 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:32

De hogere accijnzen op alcohol maken dat op een bak bier 12 eurocent meer belastingen betaald moet worden. De consument zal die verhoging waarschijnlijk voelen.

Glas bier en wijn halve cent duurder

© Thinkstock

De hogere accijnzen op alcohol maken dat op een bak bier 12 eurocent meer belastingen betaald moet worden. De consument zal die verhoging waarschijnlijk voelen in de portemonnee.

De regering keurde de accijnsverhoging op alcohol goed tijdens de laatste begrotingscontrole. Het is van 1996 geleden dat de accijnzen op alcohol verhoogd worden, zo schrijft De Standaard. Een krat bier zal 12 eurocent meer belast worden. Omgerekend betekent dat dat een flesje bier een halve eurocent duurder zou worden. Een fles wijn wordt 3 eurocent per fles duurder, of zo'n halve eurocent per glas.

De verhoging van de accijnzen moet de regering dit jaar nog in totaal 34,4 miljoen euro opleveren, weet De Standaard. De opbrengsten moeten volgend jaar oplopen tot 82,5 miljoen euro.

Nog niet meteen duurder

Dat de consument de prijsstijging zal voelen, lijkt zeker. Winkeliers zijn niet verplicht de meerkost door te rekenen, maar dat zal wellicht wel het geval zijn. Echter nog niet meteen. De prijzen van de flessen die nu in de winkel liggen, moeten niet aangepast worden. De verhoging geldt voor de flessen die het magazijn vanaf nu verlaten.

Tabak werd eerder dit jaar al tweemaal zwaarder belast. Begin 2014 volgt volgens De Standaard een nieuwe verhoging die in dat jaar 100 miljoen euro moet opleveren. (SD)

Lees meer over:

Onze partners