Gijzeling in Gent: 'Man die valse aangifte deed, riskeert twee jaar cel'

15/12/14 om 09:39 - Bijgewerkt om 21:54

De buurt van de Gentse Dampoort is een tijdlang afgezet door de politie wegens een vermoedelijke gijzeling in een appartement. Uiteindelijk bleek het om een valse aangifte te gaan.

Gijzeling in Gent: 'Man die valse aangifte deed, riskeert twee jaar cel'

Archiefbeeld: schietpartij in de Gentse Dendermondsesteenweg op 22 april 2009. © BELGA

De 18-jarige man die maandagmorgen beweerde dat zijn vriend gegijzeld werd door vier mannen met kalasjnikovs en een massale politie-actie op de been bracht, is aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

Het gaat om een 18-jarige die illegaal in ons land verblijft. Hij houdt vol dat er wapens waren, maar de man die volgens hem het slachtoffer was, verklaarde dat er geen sprake was van bedreigingen of van mannen met kalasjnikovs. De 18-jarige werd aangehouden wegens valse melding en riskeert bij een veroordeling tot twee jaar cel en een geldboete van 1.800 euro.

Hij kan mogelijk aansprakelijk gesteld worden voor een deel van de kosten van de operatie. Toxicologisch onderzoek moet duidelijk maken of de jongen, die al eerder veroordeeld werd voor drugsdelicten, onder invloed verkeerde.

Kalasjnikov

De politie rukte vandaag uit nadat de jongen uit de woning was naar buiten gelopen, die verklaarde dat hij een kalasjnikov op het hoofd had gekregen en dat zijn vriend nog altijd bedreigd werd. De vier gijzelnemers waarvan sprake was zouden volgens de eerste man allemaal kalasjnikov gehad hebben.'

Rond de middag zijn een vijftiental zwaar bewapende leden van de speciale eenheden het gebouw binnengevallen. Een deel van hen kwam na een halfuurtje weer naar buiten.

Geen terrorisme

Het appartement werd bij de inval onderzocht maar er werden geen wapens gewonden, zegt Serlippens.

'Er is een grondige sweeping gebeurd. Drie mannen zijn door de politie mee naar buiten genomen. Er zijn geen aanwijzingen van terrorisme, maar de betrokkenen werden eerder genoemd in drugsdossiers'.

Onderzoek

'Er is geen enkele reden meer om het verhaal van de 18-jarige aangever aan te nemen. Hij wordt voorgeleid omdat zijn onjuiste melding een hele hetze veroorzaakte', zegt Serlippens.

De tiener riskeert bij een veroordeling wegens valse aangifte tot twee jaar cel en een geldboete, en kan moeten opdraaien voor een deel van de kosten van de operatie. "We konden niet anders dan het verhaal zeer ernstig nemen. De man kwam zeer overtuigend over, en er werden heel veel mensen en middelen ingezet. We onderzoeken of de man onder invloed verkeerde toen hij de aangifte deed", zegt de parketwoordvoerster.

.

De zaak veroorzaakte heel wat hinder in Gent. In totaal namen meer dan honderd politiemannen, parketmedewerkers en hulpverleners aan de actie deel.

Lees meer over:

Onze partners