Giftige stof in Franse tapenade met amandelen aangetroffen

06/09/11 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

(Belga) In de tapenade met amandelen van het merk "Les Délices de Marie Claire" uit het zuiden van Frankrijk is de giftige stof botuline aangetroffen. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekendgemaakt. Het FAVV werd door de Franse overheid van gevallen van botulisme, een aandoening die het zenuwstelsel aantast, na consumptie van de tapenade op de hoogte gebracht.

De tapenade, een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes, werd geproduceerd in Vaucluse in het zuiden van Frankrijk en via kruidenierszaken in de departementen Bouches du Rhône, Drôme, Var en Vaucluse verdeeld. Het FAVV meldt dat in Frankrijk een onderzoek naar de traceerbaarheid ervan wordt uitgevoerd. "Het is echter mogelijk dat bepaalde verpakkingen van de tapenade in België terechtgekomen zijn via vakantiegangers die in Zuid-Frankrijk reisden", aldus het FAVV. "Deze levensmiddelen moeten uit consumptie genomen en vernietigd worden." Botulisme wordt veroorzaakt door een voedselvergiftiging door een toxine, die aangemaakt wordt door de botulinebacterie. Volgens het federaal Voedselagentschap komt die bacterie "hoogst uitzonderlijk voor in conserven." (JDE)

Onze partners