Gie Goris: internationaal beleid cruciaal voor welvaart alle Belgen

15/06/10 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

"Het is nu de hoogste tijd dat alle partijen ontwaken uit hun Belgo-Belgische obsessies."

Gie Goris, hoofdredacteur Mo Magazine: 'Zowel in Nederlandstalig als Franstalig België leveren de verkiezingen een duidelijke winnaar op, maar de programma's waarmee N-VA en PS hun succes boekten, liggen mijlenver uiteen. Volgt daaruit een finale stilstand? Niet noodzakelijk.

Het lijkt mij heel goed mogelijk dat N-VA en PS, op basis van hun enorme electorale gewicht, tot compromissen komen. Maar dat is allesbehalve vanzelfsprekend. Want de PS wil haar francofone credentials niet te grabbel gooien nu MR/FDF in het stof moest bijten, en de N-VA is de verkiezingen ingegaan met een eerder liberaal programma, vooruitgejaagd door onder andere de neoliberale ondernemers van Voka.

Mijn inschatting is: als een olijfboomcoalitie niet lukt, dan lukt het niet. Met de MR aan boord wordt de anti-Vlaamse tendens in het zuiden van het land te zwaar en met de Open VLD aan boord zal de N-VA onvoldoende richting sociale beleidscompromissen worden getrokken.

Maar mislukken is geen optie. België moet nu snel en efficiënt kunnen reageren op de onberekenbare financiële markten en leiderschap uitstralen, zowel in de Europese Unie als op internationale fora zoals de klimaatonderhandelingen.

Het is nu de hoogste tijd dat alle partijen ontwaken uit hun Belgo-Belgische obsessies en beseffen dat een internationaal beleid cruciaal is om de welvaart van álle Belgen veilig te stellen, of die nu Nederlands, Frans, Duits, Arabisch, Turks, Spaans of Engels spreken. Latijn of Italiaans zullen niet volstaan, Bart en Elio.'

Onze partners