Ghequière wil geen burgemeester van Linkebeek worden - Homans 'ontgoocheld'

22/09/15 om 00:57 - Bijgewerkt om 00:56

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) reageert ontgoocheld op de beslissing van de Linkebeekse schepen Yves Ghequière om niet in te gaan op haar besluit om hem te benoemen tot burgemeester van deze faciliteitengemeente.

Ghequière wil geen burgemeester van Linkebeek worden - Homans 'ontgoocheld'

Damien Thiéry © BELGA

Liesbeth Homans bestempelt die beslissing als "een gemiste kans" en stelt "zich te zullen beraden over verder te nemen stappen".

In een mededeling stelt Homans erop dat de problemen in Linkebeek al sinds 2007 aanslepen. Damien Thiéry (MR) werd dat jaar voorgedragen als burgemeester, maar werd wegens overtredingen van de taalwetten nooit benoemd en behield daarom het statuut van "waarnemend burgemeester".

Ook na de verkiezingen van 2012 weigerde de Vlaamse regering om dezelfde reden tot twee keer toe in te gaan op de voordracht van Thiéry door de Linkebeekse gemeenteraad. Deze laatste ging hiertegen twee keer in beroep bij de Raad van State, maar de tweetalige Algemene Vergadering trad het standpunt van de Vlaamse regering telkens bij.

Machtsverhoudingen

Nadat de Linkebeekse gemeenteraad dit jaar op vragen van Homans om een nieuwe burgemeester voor te dragen telkens opnieuw Damien Thiéry aanstelde als waarnemend burgemeester, besliste ze vorige week om schepen Yves Ghequière, bevoegd voor burgerlijke stand, mobiliteit, stedenbouw en derde leeftijd, te benoemen als burgemeester, in de hoop een einde te maken aan de carroussel.

Volgens de minister toonde ze hierbij respect voor de lokale machtsverhoudingen aangezien Ghequière na Thiéry in 2012 de meeste voorkeurstemmen kreeg. Terwijl Thiéry 1.232 voorkeurstemmen kreeg, haalde Ghequère 520 bolletjes achter zijn naam.

Na Homans poging tot benoeming van Ghesquière liet de MR weten dat ze de kandidatuur van Thiéry blijft ondersteunen.

(Belga/RR)

Onze partners