'Ggo-soja gevonden in kippenvoer van Aveve' (Bart Staes)

24/04/12 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

Het Vlaamse ILVO heeft in een staal kippenvoer dat verkocht werd als 'honderd procent natuurlijk', ggo-soja - de RoundUp Ready soja van Monsanto ontdekt.

'Ggo-soja gevonden in kippenvoer van Aveve' (Bart Staes)

© Belga

Het onderzoek naar het kippenvoer door het ILVO is recent, en kwam er op vraag van Europees Parlementslid Bart Staes (Groen), die samen met Barbara Redant en Hans Van Scharen deze week een boek voorstelt over ggo's.

Het ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek van de Vlaamse overheid ontdekte in het staal, een graanmengeling, niet alleen sporen van extra andere producten dan op het etiket was vermeld. Het ILVO trof er ook een ggo-soja aan, de RoundUp Ready soja van Monsanto. Volgens het etiket was de graanmengeling nochtans honderd procent natuurlijk.

Voor Bart Staes is dat het bewijs 'dat de kans op besmetting in Vlaanderen nog altijd groter is dan men denkt'.

'Producent Aveve verweerde zich met het argument dat het vast om 'versleping' moest gaan', aldus Staes. 'Door de opeenvolgende verwerking van grote hoeveelheden voeder moesten resten aan de transportbanden zijn blijven kleven. Die hadden zich vermengd met de volgende lading, beweerde Aveve. Dat zoiets mogelijk is in een afgesloten veevoederbedrijf met een zogezegd uitstekende kwaliteitscontrole, roept grote vragen op. Is het naast elkaar bestaan van verschillende landbouwen modellen dan geen illusie?'

Staes wijst er voorts op dat de gevolgen van besmetting nog steeds niet helemaal zijn blootgelegd. 'Alleen al het feit dat de allergene werking van genetisch gewijzigd voedsel niet in zijn geheel bekend is, vormt een probleem. De aanwezigheid van bekende allergenen aantonen, is misschien wel een makkie. Maar voor onbekende ligt dat heel anders.'

Staes heeft ook kritiek op de bevoegde agentschappen voor de voedselveiligheid. Zo werden voor kort grote misstanden vastgesteld bij de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (European Food Safety Authority, EFSA). Staes: 'Er zijn aanwijzingen dat wetenschappelijke adviezen van de EFSA in feite copy-pastebewerkingen zijn van documenten van grote ggo-producenten. Het komt ook geregeld voor dat een adviseur van een voedselveiligheidsagentschap overstapt naar een gigant van de agro-industrie. Dat roept vragen op over hun onafhankelijkheid.'

Ingrid Van Daele

Het volledige interview vindt u deze week in Knack.

Bart Staes, Barbara Redant en Hans Van Scharen, Ggo's: droom of nachtmerrie? Houtekiet, Antwerpen, 2012, 143 blz.

Lees meer over:

Onze partners