'Gewonde Vilvoordenaar in AZ Jette niet Houssien Elouassaki en geen Syriëstrijder'

09/04/13 om 18:40 - Bijgewerkt om 18:40

De man die zwaargewond in het universitair ziekenhuis van Jette ligt, is niet Houssien Elouassaki, is niet naar Syrië getrokken, zo zegt advocate Mieke Thijssen, die de man bezocht heeft.

'Gewonde Vilvoordenaar in AZ Jette niet Houssien Elouassaki en geen Syriëstrijder'

© Belga

De man die zwaargewond in het universitair ziekenhuis van Jette ligt, is niet Houssien Elouassaki, is niet naar Syrië getrokken om er te strijden tegen het Assad-regime en heeft ook niet anderen geronseld om daar te gaan strijden. Dat meldt advocate Mieke Thijssen, die de man bezocht heeft. "Ik betreur dan

ook alle heisa die gemaakt is rond het gerucht dat het meneer Elouassaki zou zijn en dat die Syriëstrijders zou geronseld hebben."

De 21-jarige Houssien Elouassaki van Sharia4Belgium werd begin juli 2012 door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 200 uren omdat hij agenten had bedreigd en beledigd en racistische uitspraken had gedaan. De twintiger uit Vilvoorde had zich ook gewelddadig verzet tegen zijn arrestatie.

Eén en ander gebeurde op zondag 3 juni, enkele dagen nadat in Sint-Jans-Molenbeek onlusten waren uitgebroken na de identiteitscontrole van een vrouw in nikab.

Elouassaki verdween na zijn veroordeling spoorloos en voerde de hem opgelegde werkstraf nooit uit, waardoor de probatiecommissie in februari 2013 besliste de werkstraf om te zetten in een celstraf van 15 maanden. Intussen waren hardnekkige geruchten opgedoken dat de twintiger naar Syrië was getrokken om er te strijden tegen het regime van de Syrische dictator Bashar Al-Assad, en dat hij heel wat geloofs- en leeftijdsgenoten uit Vilvoorde overtuigd had om hetzelfde te doen.

Ronselaar voor Syrië

Het Laatste Nieuws had gemeld dat Houssien Elouassaki terug in het land was en met een kogelwonde opgenomen was in het universitair ziekenhuis in Jette. De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) had fel gereageerd op dat nieuws van Elouassaki's terugkeer en hem ervan beschuldigd een spilfiguur te zijn in
het ronselen van jonge moslims voor de strijd in Syrië. Dezelfde krant meldde dat er twijfel was ontstaan over de juiste identiteit van de gewonde en dat het mogelijks om Houssein Elouassaki's broer Hakim ging.

'Geraakt door granaatscherf in humanitair kamp'

Meester Thijssen meldt nu dat het in ieder geval niet om Houssien Elouassaki gaat. Of het diens broer Hakim is, kon ze niet bevestigen. "De man heeft mij gevraagd zijn identiteit niet vrij te geven", zegt de advocate. "Ik kan wel zeggen dat de man nooit in Syrië is geweest en niet heeft deelgenomen aan gewapende strijd. Hij is gewond geraakt door een granaatscherf toen hij humanitaire hulp bood in een vluchtelingenkamp in Turkije. Met het ronselen van anderen voor de oorlog in Syrië, heeft hij ook niets te maken."

De advocaten heeft dan ook haar bedenkingen bij alle uitspraken die de voorbije dagen zijn gedaan voor de gewonde en over Houssien Elouassaki. "Sommigen wisten blijkbaar zeker dat de gewonde man Houssien Elouassaki was en dat die jongeren geronseld had", gaat meester Thijssen verder. "Nu de informatie over het ene volledig fout blijkt, dus stel ik mij vragen over de zekerheid die nog kan bestaan over het tweede. Ik heb ook nog geen enkel bewijs gezien dat meneer Elouassaki zich in Syrië zou bevinden." (Belga/SD)

Onze partners