Geweld tegen 7 op 10 agenten

© BELGA

Volgens een onderzoek op vraag van Binnenlandse Zaken kreeg 70 procent van de politieagenten het voorbije jaar te maken met agressie.

70 procent van de politieagenten kreeg het afgelopen jaar te maken met agressie op het werk. Dat blijkt uit een grootschalige studie, waar Het Nieuwsblad en De Standaard over berichten. Agenten worden regelmatig geconfronteerd met bedreigingen, schelden, treiteren en zelfs fysiek geweld.

Voor bijna twee op de drie politiemensen bleef het de afgelopen twaalf maanden ook niet bij één incident. Zij werden minstens twee keer geconfronteerd met geweld. Het gaat daarbij vooral om agressie in de vorm van beledigingen, bedreigingen en fysieke aanvallen zoals slaan en spuwen.

Onderzoek

Voor het grootschalige onderzoek werden tussen april en juni van dit jaar 2.300 medewerkers in uniform- en burgerfuncties van de lokale en federale politie ondervraagd. Het onderzoek kwam er op vraag van de politiebonden en de minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), na verschillende incidenten in de zomer van 2012.

Op de vraag of ze in de loop van hun carrière ooit fysieke agressie hebben meegemaakt, antwoordt 57 procent positief. Voor bedreiging of intimidatie en verbale agressie liggen de cijfers nog hoger: respectievelijk 79 en 62 procent. Een op de vijf zegt wekelijks te worden uitgescholden.

Vooral mannen worden fysiek aangevallen, net zoals jonge politiemensen die tussen de vijf en negentien jaar in dienst zijn. Dat heeft er wellicht mee te maken dat nieuwe krachten vaker dan de oudere in het veld worden ingezet.

Geen aangifte

Opvallend is dat een op de drie die met geweld worden geconfronteerd, daar geen aangifte van doet. Ze vinden de zaak niet ernstig genoeg, beschouwen het als deel van hun werk, denken dat het toch geen resultaat oplevert of dat de dader niet zal worden gestraft.

Behalve met hun collega’s spreken de agenten er amper over. Zo goed als niemand stapt naar een preventieadviseur of psycholoog op het werk. Minder dan de helft brengt familie en leidinggevenden op de hoogte van een incident. (Belga/YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content