Geweld MIVB: wachten op vakbonden voor metro’s en bussen

De vakbonden moeten de voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) nog voorstellen aan hun achterban. Tot dan rijden geen bussen of metro’s van de MIVB uit.

Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB rijden nog steeds geen bussen of trams. Even reden op metrolijnen 1 enkele metrostellen uit, maar de bestuurders legden ondertussen ook het werk weer neer, zo stelde de VRT ter plaatste vast. Dat werd bevestigd door de MIVB-directie ook.

Later op de dag leggen de vakbonden de regeringsvoorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) aan hun achterban voor om de veiligheid op het openbaar vervoer te verhogen. De directie van MIVB, de federale en Brusselse regering werden het al eens over een nieuw pakket veiligheidsmaatregelen.

Extra agenten en meer bevoegdheden

Er zouden onder meer 400 extra agenten worden ingezet in de komende maanden, “een sterk symbool, een sterk beleid om de veiligheid in Brussel te versterken”, aldus minister Milquet. De bevoegdheden van de veiligheidsagenten van de MIVB, zo schrijft de VRT, worden uitgebreid: ze mogen de identiteit van de reizigers controleren en iemand tot zeker twee uur vasthouden in afwachting van de politie.

De MIVB zal zelf 50 extra medewerkers aannemen, elke controleur zal een begeleider meekrijgen en er zullen steeds minstens twee wagens klaar staan om bij incidenten uit te rukken.

Vakbonden

Verwacht wordt dat in de loop van dinsdag de dienstregeling geleidelijk zal hernemen. De vakbonden zeggen dat hun leden nog steeds erg onder de indruk zijn van wat hun collega overkwam. De man bezweek nadat hij een klap kreeg van een agressieveling.

“De vakbonden steunen de actie van het personeel, zeker vandaag nog”, zegt vakbondsman Luc Smekens (ACV) in ‘De ochtend’ op de VRT-radio. “Er heerst een groot wantrouwen, gezien de vroegere beloftes. Er is tijd nodig om aan de mensen uit te leggen dat er een kans is dat er iets verandert aan de veiligheid bij het openbaar vervoer in Brussel”, zegt hij.

“Dat soort van beloftes om agenten vrij te maken uit de federale reserve zijn niet nieuw. In het verleden was het zo dat bij serieuze incidenten de federale of lokale politie 2 weken op het terrein was en daarna zag je ze niet meer”, verduidelijkt Smekens.

De bussen van De Lijn en TEC rijden wel.

Geen extra files

Het ontbreken van openbaar vervoer in Brussel leidt niet tot extra druk autoverkeer in de hoofdstad. “Er staan momenteel niet meer files dan anders”, zegt Inge Paemen, woordvoerder van Mobiel Brussel. Er staan files in de Jubelparktunnel en de tunnel Reyers-centrum, twee traditionele knelpunten. Verder is er vertraagd verkeer
in de Leopold II-tunnel, aldus Inge Paemen.

Omdat het paasvakantie is, hebben wellicht nog veel mensen vrijaf, waardoor de verkeersinstroom lager is, vermoedt zij. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content