Geweld MIVB: opnieuw vergaderingen over maatregelen

11/04/12 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

Terwijl het openbaar vervoer in Brussel opnieuw deels op gang is gekomen, zit minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH)opnieuw rond de tafel met de MIVB-vakbonden en -directie.

Geweld MIVB: opnieuw vergaderingen over maatregelen

© Belga

Terwijl het openbaar vervoer in Brussel opnieuw deels op gang is gekomen, zit minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH)opnieuw rond de tafel met verschillende spelers in verband met de maatregelen die werden aangekondigd na het dodelijke incident met een controleur van de MIVB.

In de loop van de voormiddag was er opnieuw een gesprek met de korpschefs van de Brusselse politie. Later komen de politievakbonden langs, terwijl nadien vertegenwoordigers van vervoersmaatschappij MIVB worden verwacht. De vakbonden van de MIVB komen om 16.00 uur langs.

"Als voorbereiding op het onderhoud met de minister nemen we nu contact met onze 120 afgevaardigden op het terrein om zo goed mogelijk in te schatten wat bij onze achterban leeft", aldus vakbondsman Dario Coppens van het ACOD.

Begrafenis slachtoffer

De vakbonden roepen op tot een "symbolische werkonderbreking" bij de openbaarvervoermaatschappijen in ons land, donderdag tussen 14.30 uur en 15 uur. "We stellen voor om onze steun, ons verdriet, maar ook onze woede te tonen met een symbolische werkonderbreking van enkele minuten", klinkt het in een gezamenlijk persbericht van de drie vakbonden.

ACOD-spoor plant een werkonderbreking van een kwartier vanaf 14.30 uur, zegt algemeen secretaris Jos Digneffe.

NMBS legt treinverkeer 15 min neer

Het was vooral uitkijken wat de bonden bij de NMBS zouden doen. ACOD-spoor heeft beslist om donderdag om 14.30 uur gedurende een kwartier "een bezinningsmoment en eerbetoon" te organiseren. Concreet zal volgens Digneffe het treinverkeer gedurende het kwartier stilgelegd worden. "We wilden meer doen dan de traditionele minuut stilte", zegt hij. Het is evenwel niet de bedoeling de avondspits in de war te sturen.

De christelijke vakbond bij het spoor vraagt enkel om 2 minuten stilte in acht te nemen om 14.30 uur, zegt Luc Piens van ACV Transcom. Concreet zal in de stations gevraagd worden om even stil te zijn.

Beperkte hinder De Lijn

Het ziet ernaar uit dat de hinder voor de reizigers op bussen en trams van De Lijn beperkt zal blijven. De vakbonden spraken daar af om donderdag op het moment van de uitvaartplechtigheid 2 minuten halt te houden bij de volgende stopplaats, zegt Jan Coolbrandt (ACV). (Belga/SD)

Onze partners