Geweld MIVB: geen stakingsposten meer, metro rijdt, bus en tram beperkt

12/04/12 om 07:40 - Bijgewerkt om 07:40

Het openbaar vervoer van het MIVB-net herneemt traag: de metro rijdt, bussen en trams beperkt. Ondertussen is al begonnen met de aanwerving van 50 extra veiligheidsagenten.

Geweld MIVB: geen stakingsposten meer, metro rijdt, bus en tram beperkt

© Belga

Op het gemeenschappelijke deel van de Brusselse metrolijnen 1 en 5 kunnen reizigers om de vijf minuten instappen op een metro. Op de rest van beide lijnen bedraagt de frequentie om de tien minuten, net als voor de metrolijnen 2 en 6. De opgestarte trams rijden rond op 60 procent van hun capaciteit. Bovendien is na 06.30 uur ook tramlijn 7 geactiveerd.

Alle operationele buslijnen rijden op hun maximale capaciteit. "In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, is bus 53 nog niet uitgereden", vult Guy Sablon van vervoersmaatschappij MIVB aan.

Ook busverkeer beperkt opgestart

Ook het busverkeer is beperkt opgestart. De lijnen 12, 49, 53, 63, 71, 87 en 95 worden bediend. Daarnaast zijn er vijf van de achttien tramlijnen (3, 7, 82, 39 en 44) geactiveerd en verloopt het metroverkeer normaal, zegt Sablon.

De metro startte normaal op.

Geen stakingsposten meer

Er zijn geen stakingsposten meer opgetrokken die het uitrijden van de chauffeurs verhinderen, zo blijkt uit een eerste stand van zaken van de MIVB iets voor 6 uur.

MIVB al begonnen met rekrutering 50 extra veiligheidsagenten

De MIVB is reeds begonnen met de rekrutering van 50 bijkomende veiligheidsagenten en heeft de versterking van de interventieploegen ingevoerd, zo meldt de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij in reactie op de vergadering op het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), waar de directie en de vakbonden meer tekst en uitleg kregen over de extra veiligheidsmaatregelen voor het openbaar vervoer in Brussel.

De versterking van de interventieploegen houdt in dat elke supervisor begeleid wordt door een veiligheidsagent, dat er tijdens elke interventie minstens twee voertuigen/ploegen tussenkomen en dat er een gegarandeerde aanwezigheid is van het aantal interventievoertuigen op het net (drie tijdens exploitatie-uren, twee 's nachts), aldus de MIVB in een mededeling.

Er is nieuw overleg gepland tussen directie en vakbonden om de concrete uitvoering van de andere maatregelen verder op te volgen, luidt het.

MIVB: 'Excuses voor ongemak'

De directie roept personeelsleden die nog niet aan de slag gingen, nogmaals op om het werk zo snel mogelijk te hervatten. Het personeel met dienst heeft wel toelating om donderdagnamiddag deel te nemen aan de uitvaartplechtigheid van de overleden controleur Iliaz Tahiraj.

De maatschappij wil zich bij de klanten verontschuldigen "voor het ongemak die deze lange werkonderbreking heeft veroorzaakt en bedankt hen voor de vele sympathiebetuigingen aan het adres van de familie van onze overleden collega en de MIVB", aldus Kris Lauwers, directeur-generaal ad interim van de MIVB. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners