Gevangenissen kunnen niet meer aanwerven

15/07/14 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:51

Nieuwe aanwervingen in het gevengeniswezen zijn niet langer mogelijk, omdat er onvoldoende bespaard is. De vakbonden sluiten spontane acties niet uit.

Gevangenissen kunnen niet meer aanwerven

© belga

Een honderdtal aanwervingen voor de gevangenissen wordt geblokkeerd omdat er onvoldoende bespaard is. Dat meldt de vakbond ACV na een informele vergadering met de directie van het gevangeniswezen.

Vakbondsman Luc Neirynck sluit niet uit dat er na het verlof spontane acties uitbreken. ACV spreekt over een 'keiharde' boodschap. De vakbonden vrezen dat de situatie in de gevangenissen in de komende maanden, en vooral na de verlofperiode, 'dramatische vormen' zal aannemen. 'Van de stoere belofte van minister van Justitie Annemie Turtelboom blijft dus niks over... Maar ja, de verkiezingen zijn dan ook voorbij', klinkt het in een mededeling.

Meer werknemers dan budget

De directie van het gevangeniswezen bevestigt dat aanwerven nu haast onmogelijk is. Woordvoerder Laurent Sempot legt uit dat de gevangenissen net als alle administraties moeten besparen. Door een aantal ingrepen telt het gevangeniswezen bovendien op dit moment meer werknemers dan budgettair afgesproken. Er kan dus niet aangeworven worden tot het juiste personeelsaantal via natuurlijke afvloeiingen is bereikt.

De gevangenis van Verviers werd gesloten en de tachtig personeelsleden werden overgeplaatst naar andere gevangenissen. 'In het personeelscijfer voor 2014 is Verviers verdwenen en dus zijn er op papier 80 personeelsleden minder, maar die zijn er in de praktijk wel nog', zegt Sempot. Hetzelfde geldt voor een aantal instellingen, onder meer in Evergem, die naar de gemeenschappen zijn overgeheveld. Het personeel kreeg de mogelijkheid federaal te blijven, en blijft dus meetellen in de federale berekening.

Spontane acties

De vakbonden hadden het personeelsplan voor 2014 al verworpen. 'Een verminderend effect ondanks de opening van nieuwe instellingen kan voor ons niet', luidt het. Volgens Neirynck moet na het verlof 'eens serieus rond de tafel gezeten worden.' Anders vreest hij dat er spontane acties zullen uitbreken onder het personeel. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners