Gevangenispersoneel krijgt dit jaar geen uniform: ACV stelt minister Geens in gebreke

19/08/15 om 22:17 - Bijgewerkt om 22:17

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten heeft minister van Justitie Koen Geens officieel in gebreke gesteld omdat er dit jaar geen nieuwe uniformen, schoenen, ondergoed en werkkledij worden besteld voor het gevangenispersoneel.

Gevangenispersoneel krijgt dit jaar geen uniform: ACV stelt minister Geens in gebreke

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

Begin juli maakte de beleidscel van de minister duidelijk dat er dit jaar door de besparingen geen uniformen, schoenen, ondergoed en werkkledij zouden besteld worden. Volgens ACV-vakbondsafgevaardigde Filip Dudal gaat ministerKoen Geens in tegen een ministerieel besluit uit 2009, dat onder andere voorziet in een jaarlijkse vernieuwing en levering van onder meer schoenen.

"Het is ongezien dat een minister ingaat tegen een ministerieel besluit", zegt Dudal. De besparingsbeslissing brengt het gevangenispersoneel ook in de problemen, want zij zijn verplicht om een uniform en zwarte schoenen te dragen. "Onze mensen zien zich genoodzaakt om zelf de nodige kledij aan te schaffen. Maar hier zal iets tegenover moeten staan."

Er werd een aangetekend schrijven verstuurd naar minister Geens. "Bij onderhavig aangetekend schrijven wordt u dan ook in gebreke gesteld om de door u opgenomen verbintenis na te leven en uit te voeren. Mocht u evenwel hieraan geen gevolg verlenen, dan behouden mijn cliënten het recht om de gepaste proceduremaatregelen te treffen met alle gevolgen van dien".

Delen van uniformen, schoenbonnen

Na overleg tussen minister Koen Geens en zijn administratie blijkt dat er meer mogelijkheden zijn dan eerder werd meegedeeld om tegemoet te komen aan de vragen van het personeel. Er is bijgevolg nog ruimte om "(onderdelen) van uniformen" te leveren en kunnen er ook schoenbonnen toegekend worden, laat Siegrid Lacoere, woordvoerster van Koen Geens, weten.

Op 8 september zitten de minister en de vakbonden samen. Dan zullen de details van de mogelijkheden worden meegedeeld, aldus nog Lacoere.µ

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners