Gevangenisbonden dreigen formeel met staking

18/04/12 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:36

De socialistische, christelijke en liberale vakbonden van het gevangenispersoneel hebben beslist om een nationale stakingsaanzegging in te dienen.

Gevangenisbonden dreigen formeel met staking

© Belga

De socialistische, christelijke en liberale vakbonden van het gevangenispersoneel hebben beslist om een nationale stakingsaanzegging in te dienen. Dat werd uit vakbondskringen vernomen.

De vakbonden moesten antwoorden op de voorstellen van minister van Justitie Annemie Turtelboom en dat antwoord is negatief, zo blijkt.

Michel Jacobs, de federale secretaris van ACOD-CGSP, meldt dat de stakingsaanzegging zowel voor de Waalse als voor de Vlaamse gevangenissen geldt. "De overheid heeft drie dagen om de onderhandelingen aan te knopen", verduidelijkt hij. Jacobs meent dat de voorstellen die minister Turtelboom eerder deed "onvoldoende" zijn.

Ook VSOA-SLFP Gevangenissen en ACV-CSC Openbare Diensten zijn ontevreden met de voorstellen van de minister van Justitie. Vooral het gebrek aan concrete of realistische termijnen voor oplossingen op korte en lange termijn wordt gehekeld.

'Aanzegging is noodzakelijk'

"De aanzegging is noodzakelijk om de overheid opnieuw aan tafel te krijgen. Als die onderhandelingen op niets uitdraaien, kan er over tien dagen gestaakt worden", meldt Guy Milis van VSOA. "Alle partners zijn nu gebonden om naar een oplossing te zoeken en zo een staking te vermijden."

De liberale vakbond wil dat het personeel onmiddellijk het signaal krijgt dat op korte termijn iets aan de veiligheid gedaan wordt.

"Ook moeten de gedetineerden het signaal krijgen dat ze niet kunnen doen wat ze willen", aldus nog Milis. Als voorbeeld haalt hij de wandelingen van de gedetineerden aan, die volgens Milis in kleinere groepjes moeten gebeuren. "Zo lopen de cipiers minder risico." (Belga/INM)

Onze partners