Gevangenis vergeet familie in te lichten over zelfdoding gedetineerde

20/09/12 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:11

De hulpgevangenis van Leuven heeft geblunderd na de zelfdoding van een gedetineerde. De directie vergat de familie te verwittigen van het feit dat de man dood was.

De familie van een 33-jarige man die in de Leuvense hulpgevangenis opgesloten zat, is verbolgen over de gevangenisdirectie. De man pleegde zelfdoding maar niemand bracht daarvan de familie op de hoogte. Pas toen de advocate van de man haar cliënt ging bezoeken, kreeg ze het nieuws te horen.

Blunder
Gevangenisdirecteur Paul Dauwe erkent de blunder en zit er behoorlijk mee verveeld. De gedetineerde waar het om gaat, is een Turkse dertiger die een lange gevangenisstraf uitzat. Hij was recent van de gevangenis van Leuven Centraal overgebracht naar de Leuvense hulpgevangenis.

"Daar heeft hij blijkbaar twee zelfmoordpogingen ondernomen", zegt meester Ann Van De Steen, de advocate van de gedetineerde. "Na de eerste werd hij in een speciaal regime geplaatst, met regelmatige controles maar desondanks heeft hij een einde
gemaakt aan zijn leven. Niemand is daarvan verwittigd, we kregen het pas te horen toen mijn medewerkster zich aanbood om hem te spreken."

Verlof
Familie en advocate zijn niet te spreken over het gebeurde. "Het excuus dat we kregen is dat de persoon van de psycho-sociale dienst toevallig een dag verlof had", aldus nog de advocate.

Gevangenisdirecteur Dauwe zit verveeld met het incident. "We kunnen niet anders dan toegeven dat er een en ander is misgelopen. Blijkbaar dacht de ene dienst dat de andere dienst de familie zou verwittigen en vice versa.

Intussen hebben we de familie ontvangen en ons medeleven betuigd." (Belga/EE)

Wie vragen heeft over zelfdoding kan daarvoor terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 02-649.95.55

Lees meer over:

Onze partners