Gevangenen zitten steeds meer van hun straf uit

14/02/13 om 04:38 - Bijgewerkt om 04:38

Gevangenen moeten een alsmaar groter deel van hun straf uitzitten voor ze voorwaardelijk vrijkomen. De verklaring ligt onder meer in het toenemende gebruik van de enkelband.

Gevangenen zitten nu gemiddeld 14,5 maanden langer in de gevangenis dan de datum waarop ze in principe voorwaardelijk vrij konden komen, zo berichten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Begin jaren negentig was dat 4 maanden.

Elektronisch toezicht

De voornaamste verklaring is dat de strafuitvoeringsrechtbanken, die bestaan sinds 1 februari 2007, vaker beperkte detentie (overdag werken buiten de gevangenis) en elektronisch toezicht (enkelband) toestaan als aanloop naar voorwaardelijke invrijheidstelling. Dat vertraagt de voorwaardelijke invrijheidstelling.

Voorts blijkt dat het aantal gevangenen dat hun straf volledig moet uitzitten, opnieuw toeneemt. In 2006 kwamen 342 gevangenen pas vrij nadat ze hun volledige gevangenisstraf hadden uitgezeten. In 2011 ging het al om 620 gevangenen.

Studie

De cijfers komen uit een studie over de strafuitvoeringsrechtbanken, uitgevoerd door twee onderzoekers verbonden aan het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). (Belga/TV)

Onze partners