Gevaarlijk gladde wegen tijdens ochtendspits

13/02/12 om 07:11 - Bijgewerkt om 07:11

Door de gladde wegen was er in Vlaanderen iets meer verkeershinder dan normaal.

Gevaarlijk gladde wegen tijdens ochtendspits

© Belga

Ongevallen op de E40 in Oost-Vlaanderen en op de A12 in de provincie Antwerpen brachten hinder met zich mee.

"Op het piekmoment stond er in totaal 200 kilometer file in Vlaanderen. Dat is iets meer dan de 150 tot 160 kilometer die we zien op een normale maandagochtend", aldus zegt Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

"Uiteindelijk valt het aantal incidenten op de hoofdwegen eigenlijk nog mee, zeker gezien de omstandigheden", besluit de woordvoerder, die de bestuurders wel aanraadt om op te blijven letten en om het rijgedrag aan te passen.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hebben in de nacht van zondag op maandag preventief 1.005 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Er blijft
echter een grote kans op gladheid.

Door de hoge luchtvochtigheid, in combinatie met negatieve temperaturen, is er kans op aanvriezende mist. Bovendien is er kans op regen. De mogelijkheid bestaat dan ook dat het zout door de regen wordt weggespoeld, waardoor de regen op het bevroren wegdek kan aanvriezen. De strooidiensten houden dit in de gaten en zullen opnieuw uitrijden als dat nodig is, aldus het agentschap.

Tijdens deze winter werd er in totaal al 21.099 ton gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners