Gestrande reizigers op Brussels Airport

24/12/10 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Heel wat vluchten werden vrijdag geannuleerd of liepen grote vertraging op. Er werd gezorgd voor veldbedden.

Als gevolg van het winterweer heeft Brussels Airport vrijdag voorrang gegeven aan vliegtuigen die opstijgen. Tot 16 uur waren er geen landende vliegtuigen. Verschillende vluchten werden geannuleerd of liepen grote vertraging op. De luchthaven hield er rekening mee dat reizigers vrijdagnacht ter plaatse moesten overnachten. Er werd gezorgd voor veldbedden.

Volgens de woordvoerder van de luchthaven waren alle landings- en startbanen open, maar was het technisch heel moeilijk om ze gebruiksklaar te maken. Laden en lossen en tanken van brandstof verliepen moeizaam.

Daarom werd prioriteit gegeven aan vluchten die vertrekken. Tot 16 uur konden er geen vliegtuigen landen in Zaventem. Daardoor verwachtte Brussels Airport volgens woordvoerder Jan Van der Cruysse dat heel wat reizigers vrijdagavond niet zullen weggeraken uit de luchthaven en daar zullen stranden.

Vermits de hotels in de buurt overvol zaten, trof Brussels Airport samen met het Rode Kruis de nodige voorzieningen zoals veldbedden. Defensie deed een duit in het zakje en kondigde aan 200 veldbedden en evenveel dekens aan de luchthaven te zullen leveren.

Charleroi

De luchthaven van Charleroi was donderdagavond enkele uren dicht als gevolg van de sneeuw. Daardoor moesten 18 vluchten worden geannuleerd en strandden 2.000 passagiers.

De getroffen reizigers werden door de luchthavenuitbater geholpen. Taxi's, bussen en autocars stondern gratis ter beschikking en het Rode Kruis zorgde voor eten en drinken. Voor passagiers die de nacht op de luchthaven moesten doorbrengen, waren veldbedden voorzien.

Luik

De luchthaven van Luik was in de nacht van donderdag op vrijdag gedeeltelijk gesloten, maar ging vrijdagmorgen om 6 uur weer open. De luchthaven ontving vijf afgeleide Ryanairtoestellen, waarna de passagiers naar Charleroi werden gebracht.

Onze partners