Gesprek tussen Lejeune en Martin afgeluisterd, advocaten dienen klacht in

17/11/12 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

Een journalist heeft een deel van het gesprek tussen Jean-Denis Lejeune en Michelle Martin afgeluisterd. Een technisch probleem met een gsm van één van de bemiddelaars zou aan de basis liggen. De advocaten van de betrokkenen gaan een klacht indienen tegen de journalist.

Gesprek tussen Lejeune en Martin afgeluisterd, advocaten dienen klacht in

© Belga

De advocaten van Michelle Martin en Jean-Denis Lejeune gaan een klacht indienen omdat een journalist een deel van hun gesprek zou hebben afgeluisterd. Volgens verschillende media kon een journalist flarden van het gesprek opvangen omdat een van de bemiddelaars die bij de ontmoeting aanwezig waren zijn gsm niet goed had ingehaakt.

"We hebben vernomen dat de deelnemers aan de bemiddeling zonder hun medeweten gedurende 57 minuten werden afgeluisterd door een journalist, met behulp van een telefoon", aldus Georges-Henri Beauthier, de advocaat van Jean-Denis Lejeune, en Thierry Moreau, de raadsman van Michelle Martin.

"Het gesprek zou zijn opgenomen en de krant in kwestie zou overwegen om de dialoog te publiceren", luidt het nog. Meesters Beauthier en Moreau herinneren eraan dat de inhoud van de bemiddeling een private aangelegenheid is en dat hun cliënten dat private karakter willen bewaren. "De vertrouwelijkheid is volgens hen essentieel en niets rechtvaardigt dat daaraan wordt geraakt."

De advocaten benadrukken nog dat telefoongesprekken opnemen en de inhoud ervan verspreiden zonder het akkoord van alle deelnemers aan het gesprek, een inbreuk vormt op het strafrecht.

Technisch probleem

De lekken van het gesprek tussen Michelle Martin en Jean-Denis Lejeune die in de media gepubliceerd zijn, zijn het gevolg van een technisch probleem met de gsm van een van de bemiddelaars. Dat meldde Laurent Goffaux van Médiante, een vzw uit Namen, aan Belga.

"De draagbare telefoon van mijn collega is een model met een touchscreen dat ongelukkig op de grond terechtgekomen is", preciseerde Goffaux. "Mijn collega heeft zijn telefoon niet opgeraapt en het toestel heeft automatisch het laatste inkomende nummer gebeld. Dat was het nummer van een journaliste van Sudpresse die hem voor de ontmoeting gebeld had en aan wie hij gezegd had dat hij niets te verklaren had."

De vzw stelt niet de intentie te hebben gehad de vertrouwelijkheid van het gesprek te verbreken. "Mijn collega is ontgoocheld en verbijsterd, maar het was niet opzettelijk. Een technisch probleem is de oorzaak van het lek", voegde Goffaux eraan toe. "Die dramatische situatie zou iedere deelnemer aan het gesprek overkomen kunnen zijn. Dit gezegd zijnde, hadden de journalisten van Sudpresse zich wel kunnen afvragen of dat deontologisch wel kan. Hadden ze de deelnemers niet moeten respecteren en de gesprekken niet verspreiden?", aldus de man.

Sereen klimaat

De ontmoeting zelf, tussen de veroordeelde misdadigster Michelle Martin en Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie, zou in een sereen klimaat verlopen zijn. Dat zegt een van de bemiddelaars die bij het gesprek aanwezig was. Op de inhoud van de ontmoeting wil hij, zoals de betrokkenen dat gevraagd hebben, niet ingaan.

Het hele gesprek duurde ruim 3 uur, onderbroken door een pauze, zegt bemiddelaar Laurent Goffaux van de vzw Médiante. Zo'n bemiddelingsgesprek is steeds een emotionele ontmoeting, aldus Goffaux. "Het is rustig verlopen, met een zekere sereniteit."

"De zoon van Jean-Denis Lejeune vergezelde zijn vader om hem te steunen, denk ik, maar ook om te horen wat mevrouw Martin te zeggen had", voegt de bemiddelaar nog toe. "Het is Jean-Denis Lejeune die praatte en vragen stelde. Zijn zoon wenste niets te zeggen."

Goffaux laat inhoudelijk niets los. "Ik kan niet zeggen of Jean-Denis Lejeune antwoord heeft gekregen op zijn vragen", luidt het. "De inhoud en de emoties die het gesprek met zich hebben meegebracht, behoren toe aan meneer Lejeune, zijn gezin en zijn naasten. De betrokkenen zelf moeten inschatten wat ze eventueel willen zeggen aan hun omgeving of de publieke opinie."

Perslekken

Jean-Denis Lejeune had eind oktober te kennen gegeven dat hij na de ontmoeting zou proberen een punt te zetten achter deze episode in zijn leven. HIj zei op zijn Facebookpagina dat hij de lekken naar de pers betreurt. (Belga/INM)

Onze partners