Gesloten centrum voor criminele illegalen gaat open

26/04/14 om 05:01 - Bijgewerkt om 05:01

De eerste criminele illegalen kunnen over enkele weken in de aangepaste vleugel van het gesloten centrum in Vottem worden opgesloten. Bedoeling is niet om ze daar langdurig te houden, maar snel te repatriëren.

Gesloten centrum voor criminele illegalen gaat open

Sans-papiers betogen in Brussel in 2013. © BELGA

Dat schrijft De Standaard. In het gesloten cen­trum van de Dienst Vreemdelin­genzaken in Vottem, bij Luik, zul­len in totaal 22 criminele illegalen in een aparte, streng beveiligde vleugel kunnen worden opgeslo­ten in afwachting van hun repatri­ering. Momenteel worden de laat­ste aanpassingswerken uitge­voerd. De eerste personen kunnen er al over enkele weken naartoe, bevestigt het kabinet van staats­secretaris voor Asiel, Maggie De Block (Open VLD).

Geen gevangenis

Het gaat om zware criminelen die een straf hebben uitgezeten, en rechtstreeks van de gevangenis naar de vleugel in Vottem zullen worden overgebracht, maar even­goed om sans­-papiers die in de an­dere centra van Vreemdelingen­zaken de boel op stelten hebben gezet.

Freddy Roosemont, directeur-generaal van Vreemdelingenzaken, spreekt niet van een gevangenisregime. Het is volgens hem niet de bedoeling mensen er landurig op te sluiten. Vanuit Vottem moeten ze snel kunnen worden gerepatrieerd, luidt het.

Vertraging

Vreemdelingenzaken werft 34 extra personeelsleden aan voor de vleugel.

Staatssecretaris De Block had het centrum al ten laatste vorige zomer willen openen, maar de werken waren groter dan verwacht en liepen vertraging op. (Belga/TV)

Onze partners