Gerolf Annemans tot nieuwe voorzitter Vlaams Belang verkozen

© Belga

De partijraad van het Vlaams Belang heeft Gerolf Annemans als nieuwe voorzitter aangeduid.

Nadat de partijraad van het Vlaams Belang het aantal kandidaat-partijvoorzitters tot twee herleid had, werd Gerolf Annemans tot nieuwe voorzitter van de partij verkozen. Annemans wordt daarmee de vierde voorzitter in het 34-jarig bestaan van de extreemrechtse partij. De tweede stemronde ging tussen Gerolf Annemans en Philip Claeys, die respectievelijk 44 en 35 procent van de stemmen haalden in de eerste ronde. Bart Laeremans viel in de eerste ronde af met 19 procent van de stemmen. De voorzittersverkiezingen bij Vlaams Belang zijn het gevolg van de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Bruno Valkeniers nam daarvoor de verantwoordelijkheid op en kondigde aan dat hij zijn mandaat als partijvoorzitter niet zou volmaken.

Er diende zich vier kandidaten aan om hem op te volgen: Kamerfractieleider Gerolf Annemans, senator Bart Laeremans, Europarlementslid Philip Claeys en Vlaams parlementslid Chris Janssens. Deze laatste besliste zich terug te trekken en werd door Annemans gevraagd om samen met Kamerlid Barbara Pas ondervoorzitter te worden als hij de verkiezingen zou winnen. De gedoodverfde kandidaat, en verreweg het belangrijkste gezicht van de extreemrechtse partij, Filip Dewinter stelde zich tot verrassing van velen niet kandidaat. Hoewel hij het erg graag wou doen, vond Dewinter het niet kunnen gezien het slechte verkiezingsresultaat dat hij in Antwerpen haalde.

De drie kandidaten kregen elk de kans zich aan de partijraad voor te stellen, waarna een vragenronde werd voorzien. Een ledencongres moet de keuze van de partijraad over twee weken bevestigen.

Gerolf Annemans

Met Gerolf Annemans komt de tweede van de drie Jonge Turken aan de macht die het Vlaams Blok en later Vlaams Belang een van de meest succesvolste extreemrechtse partijen van Europa maakten. Eerder werd Frank Vanhecke al voorzitter, daartoe aangeduid door stichter Karel Dillen. Annemans, berucht om zijn harde stijl in debatten, heeft een ietwat gematigder imago dan Dewinter. Een imago waar de man zelf weinig moeite voor gedaan heeft om het hoog te houden. Getuige daarvan zijn uithaal naar de rechters die de drie Vlaams Blok-VZW’s in 2004 veroordeelden voor inbreuken op de racismewetgeving: “De namen van die rechters staan in het geheugen van deze jurist gegrift.”

Met Gerolf Annemans aan het roer lijkt de machtsgreep van de ‘Antwerpse gemeentefractie’, zoals Vanhecke het trio Dewinter-Annemans-Valkeniers noemde, definitief.

Van Karel Dillen over Frank Vanhecke en Bruno Valkeniers naar Gerolf Annemans

Sinds het ontstaan van de partij in 1978, toen als Vlaams Blok (het samengaan van de Vlaams Nationale Partij van Karel Dillen en de Vlaamse Volkspartij van Lode Claes), heeft de extreemrechtse partij slechts vier voorzitters gekend. Stichter Karel Dillen was dat tot 1996. Dillen werd erevoorzitter (ook wel ‘voorzitter voor het leven’ genoemd). Hij wees, verrassend, Frank Vanhecke aan. Er werd aangenomen dat Dillen voor Annemans of Filip Dewinter zou kiezen, die samen met Vanhecke de als trio de Jonge Turken van de partij uitmaakten. Vanhecke zou de veiligste keuze geweest zijn. Vanhecke stapte op uit de partij na een aanvaring met die twee en de nieuwe voorzitter Bruno Valkeniers. Dat triumviraat werd door Vanhecke ‘de Antwerpse gemeentefractie’ genoemd.

In 2008 kwam met havenbaas Bruno Valkeniers een betrekkelijke outsider aan het hoofd. Hij moest de partij een wat beschaafder gelaat geven. Waarnemers dachten aanvankelijk dat Valkeniers, met zijn gematigde imago, als ‘wolf in schaapsvacht’ een ‘gevaarlijkere’ voorzitter zou zijn dan een Dewinter of een Annemans. Valkeniers slaagde er echter niet in uit de schaduw van Dewinter en Annemans te treden. Zijn gedroomde Vlaamse frontvorming, de zogenaamde ‘Forza Flandria’, heeft hij dus nooit kunnen verwezelijken. (Belga/SD)




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content