Gerolf Annemans met 92 procent nieuwe voorzitter Vlaams Belang

16/12/12 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:31

Gerolf Annemans kreeg 92 procent van de stemmen op een ledencongres en wordt de nieuwe voorzitter van Vlaams Belang.

Gerolf Annemans met 92 procent nieuwe voorzitter Vlaams Belang

© Belga

Gerolf Annemans is de nieuwe voorzitter van Vlaams Belang. Annemans kreeg op een ledencongres in Gent 92,1 procent van de stemmen. Annemans was voorgedragen door de partijraad en volgt Bruno Valkeniers op. De 54-jarige Annemans zegt dat hij de partij wil vernieuwen en wil werken aan een "andere partij". "We laten proper badwater aanrukken zonder daarbij het kind, het partijprogramma, met het badwater weg te gooien", aldus Annemans.

Na de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen kondigde Bruno Valkeniers aan dat hij vervroegd wilde opstappen als voorzitter. Tegen de partijtradities in dienden zich verschillende kandidaten aan om de fakkel over te nemen. Uiteindelijk haalde Annemans het van Philip Claeys en Bart Laeremans. Begin december schoof de partijraad Annemans naar voor als nieuwe voorzitter.

Op een ledencongres in Gent werd de voordracht van Annemans bevestigd met een score van 92,1 procent. Annemans wordt de vierde voorziter van de partij. Vlaams parlementslid Chris Janssens en Kamerlid Barbara Pas worden wellicht de nieuwe ondervoorzitters. Hun mandaat als ondervoorzitter wordt normaal gezien bekrachtigd op een vergadering van de partijtop eind januari. Dan wordt er ook beslist over een vernieuwing van het partijbestuur.

Annemans had al laten verstaan dat hij de partij "minder grimmig, meer grappig" wilde maken en herhaalde in zijn speech dat hij de partij wil verjongen en vernieuwen. Dat zette Annemans ook in de verf door verschillende Vlaams Belang Jongeren (VBJ) aan het woord te laten op het congres.

Na enkele verkiezingsnederlagen wil Annemans het Vlaams Belang opnieuw laten aanknopen met overwinningen. Zo wil hij de Vlaams-nationale kiezers die zijn overgestapt naar de N-VA terugwinnen. "Wij willen
opnieuw een groter stuk van de rechterzijde. Wij willen opnieuw het stuk van de creatieve rechtlijnige nationalisten in Vlaanderen", klonk het. Annemans noemde het "rechtlijnige nationalisme" van VB-stichter Karel Dillen als voorbeeld.

De nieuwe voorzitter wil ook geen woorden meer vuil maken aan het cordon sanitaire. "Het is niet onze uitvinding en het is niet ons probleem", zei hij. Volgens Annemans komt er een dag dat het cordon tot het verleden zal behoren "en tot die tijd spreken wij niet meer over het onding".

Barbara Pas: 'De massale instroom aan buitenlanders brengt niet alleen ziektes mee, het is sociaal en economisch onhoudbaar'

Annemans kreeg de voorbije weken vaak de vraag of het Vlaams Belang onder zijn bewind "vuil" genoeg zal blijven, een verwijzing naar een eerder citaat van Annemans zelf. De VB'er liet al verstaan dat de partij "zichzelf" zal blijven. Aan het traditionele VB-vreemdelingendiscours lijkt de nieuwe voorzitter alvast weinig te willen veranderen. "Gij (de vreemdeling, nvdr) past u aan aan onze wetten en normen of ge kunt uw privéwetten en normen gaan hanteren daar waar die normen en wetten zegevieren."

Toekomstig ondervoorzitster Barbara Pas deed daar nog een schepje bovenop. Zij sprak van een "immigratietsunami" die de sociale zekerheid bedreigt. "De massale instroom aan buitenlanders brengt niet alleen ziektes mee, het is sociaal en economisch onhoudbaar", aldus Pas.

Bedoeling is dat Annemans de partij leidt tot de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 2014. De functie van fractievoorzitter in de Kamer wil Annemans doorgeven. Daarover zou binnenkort de beslissing vallen. De kans is groot dat de functie naar Barbara Pas gaat. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners