Gerechtelijk onderzoek na lekken arrest Operatie Kelk

31/08/10 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Het Brussels parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd om een schending van het beroepsgeheim te onderzoeken.

Het Brussels parket opent een gerechtelijk onderzoek naar de lekken over het arrest van de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) over Operatie Kelk.

Op 24 juni hield het gerecht huiszoekingen in het Mechels aartsbisschoppelijk paleis, de woning van kardinaal Gofdried Danneels, de Sint-Romboutskathedraal en bij de (voormalige)commissie-Adriaenssens.

De huiszoekingen kaderden in een gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk en een eventuele doofpotoperatie. De KI onderzocht de wettigheid ervan op vraag van het parket-generaal. Ze velde daarover op 13 augustus een arrest, maar dat werd op verzoek van onderzoeksrechter Wim De Troy geheim gehouden.

Vorige vrijdag pakte VTM met het nieuws uit dat de huiszoeking bij de commissie-Adriaenssens, waar 475 dossiers in beslag werden genomen, door de KI nietig werd verklaard. Ook voordien waren er al berichten over de inhoud van het arrest.

Het Brussels parket meldde dinsdag dat het een onderzoek opent na de lekken. Volgens de woordvoerder wijzen het VTM-nieuws en de eerdere meldingen erop dat er over de inhoud van het arrest gecommuniceerd is, hoewel dat strikt verboden was.

Daarom werd een onderzoeksrechter gevorderd om een gerechtelijk onderzoek te voeren naar schending van het beroepsgeheim.

Onze partners