Gerecht onderzoekt onregelmatigheden bij NMBS

01/09/16 om 07:41 - Bijgewerkt om 07:38

Het gerecht is op vraag van de NMBS een onderzoek begonnen naar onregelmatigheden bij de dienst commerciële concessies.

Gerecht onderzoekt onregelmatigheden bij NMBS

© belga

De dienst commerciële concessies staat in voor de contracten met privépartners die in de treinstations winkels, horeca en automaten uitbaten. Een lucratieve bezigheid, want die contracten leverden de NMBS vorig jaar 21,3 miljoen euro op, dik 5 miljoen meer dan in 2010, zo schrijft De Tijd.

Daarbovenop krijgt de NMBS volgens spoorbronnen nog eens 12 miljoen euro binnen via de verkoop van reclame- borden in de stations. De NMBS deed eind vorig jaar een interne audit van de dienst wegens vermoedens van onregelmatigheden. "Wegens haar beperkte onderzoeksbevoegdheid heeft de NMBS de onderzoeksrechter gevraagd dit dossier verder te onderzoeken."

Bij het Brussels parket is te horen dat het vooronderzoek in volle gang is.

Reclameborden weghalen

Eerder raakte ook bekend dat de NMBS van de rechter in beroep alle reclameborden uit zijn stations weg moet halen. Dat is een gevolg van een klacht door JC Decaux tegen Publifer, een joint venture tussen Decaux' grote concurrent Clear Channel en de NMBS.

JC Decaux lonkt al sinds 2007 naar reclamecontracten met de NMBS, maar het is volgens zijn advocaten illegaal buitengehouden. "Het akkoord tussen de NMBS en Clear Channel is gebetonneerd tot 2021 en erop gericht de concurrentie af te blokken", luidt het.

De rechter gaf de NMBS en Clear Channel in eerste aanleg gelijk, maar de rechter in beroep vindt dan toch dat de toewijzing van de concessie onrechtmatig en onvoldoende transparant is gebeurd.

Het arrest heeft betrekking op 1.700 reclameborden en een honderdtal digitale reclameschermen, goed voor een totaal van meer dan 10.000 vierkante meter. Dat komt neer op de grootste advertentieruimte van België.

De NMBS krijgt wel acht maanden tijd om alle borden weg te halen. De NMBS neemt akte van de beslissing en bekijkt binnenkort alle opties met zijn advocaat, onder meer een procedure bij Cassatie.

(Belga/TE)

Onze partners