Gerecht moet dossiers commissie-Adriaenssens teruggeven

27/08/10 om 20:08 - Bijgewerkt om 20:08

De huiszoeking bij de voormalige commissie op 24 juni is nietig verklaard.

Het gerecht moet alle dossiers teruggeven die het tijdens de huiszoeking op 24 juni bij de commissie-Adriaenssens in beslag heeft genomen.

Dat meldde VTM vrijdagavond. De commerciële omroep zegt inzage te hebben gekregen in het arrest van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling.

De KI velde op 13 augustus op vraag van het parket-generaal een arrest over de wettigheid van de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, in de woning van kardinaal Godfried Danneels, in de Sint-Romboutskathedraal en bij de (toenmalige) commissie-Adriaenssens, die seksueel misbruik in de kerk onderzocht.

De Operatie Kelk kaderde in een onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk en een eventuele doofpotoperatie. Het arrest van de KI is tot nu toe nog altijd officieel geheim omdat onderzoeksrechter Wim de Troy tot tweemaal toe geweigerd heeft dat er over gecommuniceerd wordt.

VTM zegt toch inzage te hebben gekregen in het arrest. Daaruit blijkt dat het gerecht alle 475 dossiers moet teruggeven die het bij de commissie in Leuven in beslag heeft genomen. Ze mogen niet als bewijsmateriaal worden gebruikt. Na de inbeslagname van de dossiers besliste de commissie zichzelf op te heffen.

Onze partners