Gerecht hekelt politiek immobilisme

01/09/10 om 20:54 - Bijgewerkt om 20:54

Procureur-generaal Yves Liégeois deed dat woensdag bij de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar.

Yves Liégeois, procureur-generaal bij het Antwerpse hof van beroep, heeft woensdag bij de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar het politieke immobilisme gehekeld.

In aanwezigheid van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zei Liégeois tijdens zijn toespraak de indruk te hebben dat steeds dezelfde vragen moeten gesteld worden zonder dat er ook maar iets beweegt.

Volgens de procureur-generaal heeft het immobilisme van de politieke overheid een onmiddellijke en zeer ernstige negatieve weerslag op de werking van het gerecht.

De procureur-generaal verwees ondermeer naar de dringende wetswijziging die nodig is om de bijzondere opsporingsmethoden(BOM) te verbeteren, de hervorming van assisen en de verdere informatisering van het openbaar ministerie.

Volgens Liégeois heerst er een groeiend gevoel van straffeloosheid. Een falende strafuitvoering en een schrijnend tekort aan infrastructuur en middelen zijn daar onder meer de redenen van.

De procureur-generaal eindigde zijn toespraak met de woorden van Cicero: 'Quo usque tandem abutere (...) patientia nostra?" ("Hoe lang nog zul je ons geduld op de proef blijven stellen?").

Onze partners